Ni korona ne zaustavlja kupoholičare: Crni petak prilika za kupovinu ili da se zarazite? VIDEO

Čak ni doba korone, uz sve apele i zaključavanje gradova, neće zaustaviti one najupornije kupoholičare.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.11.2020.

19:03

Ni korona ne zaustavlja kupoholičare: Crni petak prilika za kupovinu ili da se zarazite? VIDEO
Foto: B92, Jovan Ðuriæ

Naime, oni su već danima unazad planirali šta će i gde da kupe sutra, na takozvani "Crni petak".

Kupovna navika započeta u Sjedinjenim Državama, i u Srbiji godinama unazad oblikuje poslednje dane novembra.

Da li je to stvarno prilika za uštedu ili marketinški trik prodavaca i da li je to uopšte primereno u uslovima pandemije, i evo šta su rekli naši sugrađani.

„Mislim da povećaju cenu, pa onda kad dođe, kao nameste da bude smanjeno.“

„Pa vidim da ima reklama na svakom koraku, i na Fejsbuku i ovako, ali nisam siguran da li je to istina i korektnih sniženja, a i malo prevare.“

„Pa uglavnom na neke artikle koji ostanu tamo, recimo u magacinu, oni daju veliki popust, a na neke novije, to bude manji popust."

"Npr. ovde što je na popustu sad 10.000, po Italiji, Francuskoj, Španiji, Portugaliji je 5.000.“

Uprkos aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, ni ove godine se ne odustaje od šoping manije. Stroge mere prevencije i kraće radno vreme tržnih centara naterao je veliki broj trgovaca da se preorijentiše na onlajn trgovinu, a najavljena su sniženja i do 80 odsto.

"Mislim da crni petak nije toliko popularan kod potrošača, mislim da je on više promovisan i promoviše se od trgovaca koji imaju upravo ekonomski interes da se izvrše što veće rasprodaje“, kaže za Prvu TV Petar Bogosavljević iz Udruženja potrošača.

„Mi smo se uključili u onaj deo pokreta za zaštitu potrošača u kome se nalazi oko 70 zemalja u kojima se sada ovaj sutrašnji dan obeležava, ali kao dan uzdržavanja od kupovine“, kaže Bogosavljević.

Većina trgovaca već je na svojim sajtovima istakla kolike popuste nudi, dok su mnogi odavno krenuli sa slanjem mejlova i poruka svojim vernim kupcima o tome kolika sniženja treba da očekuju.

"Nastojanja da se potrošači dovedu u zabludu, treba znati da veliki broj potrošača ne zna čak ni osnovna prava, veruje u informacije koje su date, kasnije kroz žalbe vidimo to u stvari“, kaže Bogosavljević.

Ove godine, zbog pandemije, omiljeni dan za kupovinu u godini po svim pokazateljima mogao bi da se preseli na internet. Redovi, gužve i masa ljudi u zatvorenim prostorima - definitivno nisu nešto što se slaže sa prethodnim višemesečnim apelima lekara i vlasti.

Onlajn je ipak najsigurnija varijanta, jer je cena koju bi čovek platio zbog zaražavanja vrlo visoka, bez obzira na prividnu uštedu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: