Nakon 112. godina "10. kolovoz" odlazi u istoriju

Nakon više od sto godina rada, cementara "10. kolovoz" u Majdanu u Hrvatskoj, otvorena 1908. i jedna od najstarijih na istočnom Jadranu, odlazi u istoriju.

Izvor: B92

Subota, 19.09.2020.

10:56

Nakon 112. godina
Foto: Depositphotos, EyeMark

Zajedno s njom odlazi i cementna industrija u Klisu, piše Slobodna Dalmacija.

Na zahtev firme Cemex Hrvatska fabrika će zajedno s rudnikom biti izbrisana iz Prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije.

Zahtev je podnet u toku javne rasprave i, prema nedavno objavljenom izveštaju na službenoj veb-stranici Županije, prihvaćen.

"Fabrika cementa "10. kolovoz" ne proizvodi klinker od sredine 2008. godine. Tržišne okolnosti su se u međuvremenu značajno promenile i godišnji kapacitet tvornica Sv. Juraj i Sv. Kajo u potpunosti zadovoljava potrebe domaćeg i izvoznog tržišta", obrazloženje je definitivnog zatvaranja pogona u Majdanu iz uprave Cemex Hrvatska u Kaštel Sućurcu.

Pet radnika zaposlenih na poslovima hladne linije u ovoj fabrici rad će nastaviti u drugim dvema cementarama u Kaštel Sućurcu i Solinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: