Mali: Idemo ka Evropskoj uniji u oblasti finansija

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da otvaranje Poglavlja 4 predstavlja još jednu potvrdu uspeha ekonomskih reformi u Srbiji.

Izvor: B92

Utorak, 10.12.2019.

12:56

Mali: Idemo ka Evropskoj uniji u oblasti finansija
Foto: Tanjug, Sava Radovanovic

Mali je rekao da ne bi moglo da se govori o slobodnom kretanju kapitala i reformi finansijskog tržišta da nisu stabilizovane javne finansije, da nije završena fiskalna konsolidacija, ističući da svi makroekonomski indikatori pokazuju da su najteže mere iza nas.

On je dodao da unapređenje tržišta kapitala predstavlja meru sveukupnog unapređenja privrednog ambijenta. Poglavlje 4 će biti šesto otvoreno od ukupno osam poglavlja iz oblasti finansija, rekao je Mali na zasedanju skupštinskog Odbora za finansije i dodao da se radi na merilima za preostala dva poglavlja kako bi se što pre ispunili uslovi za njihovo otvaranje.

Ta dva poglavlja se, prema njegovim rečima, odnose na zaštitu konkurencije i na poresku, odnosno akciznu politiku.

"Ovo je veliko priznanje za našu zemlju i za građane Srbije. Ono što je bilo odlučujuće za otvaranje Poglavlja 4 je što smo ove godine usvojili i Zakon o investicionim fondovima i Zakon o alternativnim fondovima. Idemo ka tome da usvajamo zakone koji će doprineti daljem razvoju tržišta kapitala", rekao je Mali.

On je naglasio da je Poglavlje 4 jedno od osam Poglavlja u pregovorima sa EU, koja se odnose na oblast finansija. Objasnio je da je reč o šestom Poglavlju koje se otvara, a da će se raditi na tome da se što pre steknu uslovi za otvaranje preostala dva.

"Veliki je broj zakona i podzakonskih akata koje smo usvojili, a koji su usmereni na sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma. Postali smo primer zemlje koja se i kroz zakonska rešenja uspešno nosi sa ovim izazovima", rekao je Mali i podsetio da je veliki uspeh skidanje naše zemlje sa tzv. "sive liste" FATF-a.Precizirao je da je reč o Poglavlju 16, koje se odnosi na poreze, odnosno akciznu politiku, kao i o Poglavlju 8, koje se odnosi na zaštitu konkurencije.

"Postali smo primer zemlje koja se uspešno nosi sa ovim izazovima i time se bavi kroz zakonska rešenja", istakao je Mali.

"Idemo ka Evropskoj uniji u oblasti finansija, finansijskog tržišta, ekonomije i velike smo rezultate ostvarili. Ovo otvaranje poglavlja je još jedna potvrda uspešnosti naše ekonomske politike", podvukao je Mali.

Najavljeno je da će večeras Poglavlje 4 biti otvoreno na Međuvladinoj konferenciji EU i Srbije, u Briselu.

Na sednici Odbora, na kojoj su se razmatrali Predlozi zakona o završnim računima budžeta od 2002. do 2018. godine, ministar je rekao da se kroz transparentan proces, javnost upoznaje kako se trošio novac u prošlosti, čime će posle 17 godina biti uspostavljena dobra budžetska praksa.

"Završni računi su važni, jer građani vide kako su se planirana sredstva trošila, to je pitanje transparentnosti i dobre budžetske prakse, da se posle usvajanja budžeta usvoji i završni račun, da bi se videlo na koji način su potrošena javna sredstva", rekao je Mali i dodao da će se sledeće godine, uz Predlog zakona o budžetu, naći i završni račun.

Ministar je obavestio poslanike da je pripremljena analiza trošenja novca od 2002. godine do danas, te da je primetno da je posle burnog perioda i ekonomske krize 2008. godine, kao i problema od 2011. do 2013. godine, postepeno došlo do stabilizacije, što se ogleda u smanjenju javnog duga i rastu prihoda.

"Plan prihoda budžeta iz 2002. godine bio je 2,8 milijarde evra, a 2018. godine 9,97 milijardi evra. Dakle, raste ekonomija i raste budžet, naravno, veći su nam i rashodi. Naše je opredeljenje da osim povećanja plata i penzija idemo na još više investicija, da gradimo nove puteve, nove mostove, tunele, zato smo i planirali Nacionalni investicioni plan i od toga nećemo odustati", zaključio je Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: