Stanari nezadovoljni radom profesionalnih upravnika zgrada

Dosadašnja iskustva sa funkcijom profesionalnog upravnika pokazuju da stanarima uglavnom nisu jasne stavke navedene u računima koje im oni isporučuju za usluge.

Izvor: B92

Sreda, 14.08.2019.

12:25

Stanari  nezadovoljni radom profesionalnih upravnika zgrada
Ilustracija FOTO: EPA/ARMANDO BABANI

To piše u analizi koju je objavio portal Demostat.

Kućnim savetima je bolje rešenje da izaberu predsednika iz svojih redova jer je to daleko jeftinija i delotvornija opcija, ocenjuju eksperti u izjavama za taj portal.

"Naš mentalitet nije takav da bi takva vrsta upravljanja zgradama u Srbiji bila održiva. U razvijenim zemljama funkcija profesionalnog upravnika ima svoju primenu i značaj, međutim, kod nas je situacija sasvim drugačija", rekao je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić.

On je ocenio da je stanarima daleko isplativije i bolje da nađu predsednika kućnog saveta iz svojih redova jer će na taj način i troškovi održavanja zgrade u kojoj žive biti niži.

"Ako želi da popravi status i da poboljša usluge profesionalnih upravnika država mora da donese niz propisa kojima bi bila jasno definisana uloga i obaveze kako profesionalnih upravnika", naveo je Savić.

Nesporazumi i nerazumevanje u upravljanju zgradama dovode i do incidenata, ukazao je Demostat.

Tako je u prvoj polovini 2018. godine profesionalna upravnica zgrade u naselju Stepa Stepanović u Beogradu Tatjana Strugar dobijala anonimne pretnje u kojima je od nje traženo da se povuče sa te pozicije, dok profesionalni upravnik zgrade u beogradskom Učiteljskom naselju Milorad Nikolić tvrdi da je u junu teško povređen u fizičkom nasrtaju stanara na njega.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: