Chevrolet Cruze Station Wagon 1.7 D

Vožnja autoputem razlikuje se od zemlje do zemlje. U Srbiji većina vozi levom trakom jer je desna u veoma lošem stanju. U Češkoj su autoputevi mahom sastavljeni od betonskih ploča, ali su se ove u desnoj traci deformisale tokom vremena pa vožnja podseća na neprekidno bandži skakanje.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.09.2012.

08:50

Default images

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

Austrijski putevi imaju zakrpe, mađarski su veoma kvalitetni ali policija voli da zaustavlja strance i da im naplaćuje kazne za prekršaje koje nisu počinili. Hrvatski autoputevi imaju skupe putarine, ali veoma su dobri, a koriste se i za snimanje visokobudžetnih reklama. Makedonski… bez komentara.
Keln, onako kako ga vidi navigacioni ureðaj
Ipak, nemački autoputevi jedni su od najpoznatijih na svetu. Razlog za ovakvu reputaciju leži u činjenici da su jedni od nekoliko javnih puteva na svetu, koji nemaju ograničenje brzine kretanja za putnička vozila i motocikle.
Dužina: 4681 mm, Širina: 1797 mm, Visina (ukljuèujuæi krovne šine) 1521 mm; Meðuosovinsko rastojanje: 2685 mm
Iako zvuči kao ostvarenje sna za sve ljubitelje brzine, u praksi vožnja autobanom nije jednostavna.

Svako ko želi da se “izduva” tako što će voziti svoj auto do maksimuma treba da očekuje brojne prepreke u svojoj misiji, baš kao na nekoj video igrici.
Dizel: 1.7, 130 ks/96 kW@4000 o/min, Euro V, 300 Nm@2500 o/min
Radovi na putu veoma su česti, pa je na tim sekcijama brzina ograničena na 80 ili 60 km/h. Na mestima na kojima se ukrštaju autoputevi takođe važe ograničenja.

Ograničenja brzine postavljaju se i u predelima oko nacionalnih parkova kako bi se doprinelo smanjenju zagađenja koje izbacuju motori u naponu.
Benzinac: 1.4 Turbo, 140 ks/103 kW@6000 o/min, Euro V, 200 Nm@4900 o/ min
Kamiondžijama često nije zabranjeno preticanje pa su šleperi uobičajena pojava u levoj traci. Postoji propis koji zabranjuje preticanje ukoliko se brži kamion ne kreće 20 km/h brže od drugog, ali to se često ne poštuje, a toleriše se od strane policije jer je drumski transport izuzetno važan za Nemačku.

Sam intenzitet saobraćaja sprečava vas da vozite veoma brzo jer su putevi preopterećeni. Na kraju, uvek će biti neko brži od vas ko će vas oterati u desnu traku.
Za opasniji izgled, crne felne
Noću od 22 do 6 ujutru često je zabranjena vožnja brzinom preko 110km/h, tako da je idealan recept za svakoga ko želi da dokumentuje svoju hrabrost i koliko brz auto poseduje, ustajanje pre zore, da se na putu nađe tačno u 6, da da sve od sebe, da to okači na YouTube, da šeruje na Facebook i da stigne na posao do 9.

Pogledajte primer jednog “odlikaša”.

Mi ostali, u običnim automobilima, trebalo bi da gledamo u retrovizor isto koliko gledamo napred i da dobro procenjujemo kada je bezbedno da nastupamo u traci za preticanje.

Nedavno sam bio na “vežbi” u okolini Kelna, ali nemačkim autoputevima nisam krstario u nekom jakom Audiju, Mercedesu, BMW-u.
Ne, vozio sam novi Chevrolet Cruze karavan.

Nije baš idealno vozilo za “loženje” po autobanu, rekli biste. Slažem se sa vama. Pritom, ovo je bila jedna od prezentacija na koje su bili pozvani i partneri, pa sam ja putovao sa suprugom.

Svi znamo da bolje polovine retko kada uživaju u brzoj vožnji. Sasvim neočekivano, moja supruga nije ni naslutila da se Cruzom karavan pod čijom haubom se nalazi 1.7 dizel motor (130ks), već krećemo brzinom od 200km/h.
Masa praznog vozila: 1475 kg; Zapremina rezervoara: 60 l; Potrošnja goriva kombinovano grad - otvoren put: 4.5 l/100km
Atmosfera u kabini bila je izuzetno tiha, muzika je neometano stizala sa zvučnika, a sistem oslanjanja efikasno je filtrirao sve nasavršenosti puta.

“Praćenje” krivina pri ovoj brzini nije narušavalo komfor niti bi trebalo da predstavlja veliki izazov za prosečnog vozača. Kočnice su reagovale veoma efikasno i nežno, a pomognute su BAS sistemom za pomoć pri kočenju.
CO2 emisija: 119 g/km
Lako možete pomisliti da se razlike između Cruze-a karavan i ostale dve verzije modela (sedana i hečbeka) svode na izgled i zapreminu zadnjeg dela. Takav zaključak bio bi pogrešan.

U Chevroletu su ipak odlučili da prilikom predstavljanja karavana, predstave i neka unapređenja koja bi trebalo da privuku i one kupce koji su do ove godine vozili automobile proizvođača sa jačom reputacijom. Ta očekivanja treba da pomognu i dva nova motora u Cruze familiji, 1.7 dizel i 1.4 turbo benzinac.
Cruze nije zamišljen da bude automobil koji privlači pažnju ljudima na ulici. To ipak ne znači da prese u fabrici nisu utisnule po koju zanimljivu liniju na karoseriji.

Prednji branik sada ima znatno modernije elemente koji izgledaju kao da ih je formirala brzina. Donjem delu prednjeg spojlera dodata su ispupčenja koja krase nove modele mnogih proizvođača. Uloga tih dodataka je, pre svega, da pojača sportski izgled automobila.
Ova perspektiva može da potvrdi da je uložen trud kako bi se karoserija učinila zanimljivom i originalnom.
Linije koje nastaju u prednjem braniku protežu se uzlaznom linijom sve do zadnjih svetala. Krila su ispupčena kako bi se naglasio širok trag točkova, a to treba da stvori utisak stabilnosti vozila kada ga vidite na putu.
Dizajn zadnjih svetala prati crte na karoseriji pa čini da se ona veoma prijatno utope u celinu zadnjeg dela.

Donja ivica vrata prtljažnika veoma je niska što čini utovar stvari jednostavnijim.
Otvor prtljažnika presvučen je plastikom koja olakšava guranje tovara. Prtljažnik ima dva nivoa ali ima i prilično zanimljive detalje.
Zapremina prtljažnika - podignuta sedišta: 500 l; preklopljena sedišta: 1480 l
Karavani uglavnom imaju roletnu kojom se prekriva tovarni deo. Kod mnogih modela ovaj sistem nije baš inteligentno rešen jer roletne ne možete postaviti u položaj koji vam odgovara dok utovarate sve što je sitnije od šifonjera. Ili je sasvim “urolana” ili je sasvim razvučena.

Kada biste roletnu mogli da ostavite u nekom položaju između, primetili biste da bi ona pala po sred prtljažnika jer ne postoje kanali po kojima roletna može da se kreće i da se fiksira.
Kada je roletna sasvim uvučena u svoje kućište, morate se protegnuti skroz do zadnjeg sedišta da biste je dohvatili. Tom prilikom ćete nogavicama očistiti svu prljavštinu sa zadnjeg branika, a zadnji branik je omiljeno mesto za taloženje prljavštine.

Ni Cruze nema kanale kojima bi se roletna kretala duž prtljažnika, ali ima kanale koji prate unutrašnju ivicu zadnjeg stuba, pa roletnu možete fiksirati u položaju u kojem pruža dovoljno prostora da ubacite torbe, posle čega jednostavno gurnete roletnu u položaj u kojem prekriva čitav prtljažnik.
Iza zadnjih sedišta nalaze se čvrste police sa pregradama u koje možete odložiti razne sitnice.
Cruze karavan može biti opremljen i sistemom za otključavanje i startovanje bez ključa. Brave mogu biti presvučene aplikacijama boje hroma.

Čim se uhvatite za bravu i otvorite vrata osetite poreklo Cruze-a, a to je Opel Astra. Vrata su masivna i kada ih zatvorite po smeštanju u sedište, stičete utisak sigurnosti i masivnosti.
Dizajn unutrašnjosti poznat od ranije ali i dalje je zanimljiv i moderan. Osvetljenje instrumenata je tradicionalno "Ice Blue" boje.
Upravljač je moguće podesiti i po visini i po dubini. Na njemu se nalaze komande tempomata, telefona i audio uređaja.

Veliki instrumenti uokvireni su lajsnama u boji hroma. Funkcije putnog računara birate preko dugmića na ručicama pokazivača pravca a informacije se prikazuju na displeju, na tabli sa instrumentima.
Novosti koje možete pročitati na displeju Cruze-a karavan, ali ne i na drugim verzijama tiču se ekonomične vožnje i pomažu vam da napredujete na polju uštede u potrošnji goriva.
Možete kontrolisati vaše rezultate prosečne potrošnje goriva u poslednjih 50 pređenih kilometara, ali rasčlanjene na sektore od po 5 kilometara.
Takođe, možete aktivirati i skalu koja će vam pomoći da motor koristite na najekonomičniji način. Tokom test vožnje koristio sam ove alatke i sa lakoćom sam ostvario prosečnu potrošnju od 5,0 litara.

Mnogo važniji element ekonomične vožnje bio je i Stop/Start sistem kojim je opremljen svaki Cruze karavan pod čijom haubom se nalazi 1.7 dizel motor.

Ovaj uređaj, suprotno mišljenju domaćih vozača, izuzetno doprinosi smanjenju prosečne potrošnje tokom gradske vožnje. Funkcioniše relativno nežno i uglavnom uspeva da održi motor ugašenim tokom svih zaustavljanja, pod uslovom da ne koristite veliki broj potrošača struje na automobilu.
Najkarakterističniji element Cruze-ovog enterijera je platnena površina kojom je prekriven prednji deo table. Platno prelazi i na unutrašnje panele prednjih vrata. Ova površina, naravno mekana je na dodir, ali i dalje ne znam kako izgleda dugoročno živeti sa njom, pre svega zbog održavanja.
Centralna konzola dobro je osmišljena i poznata sa Opelovih modela. Svi dugmići postavljeni su visoko, na dohvat ruke vozaču pa tokom vožnje ne zahtevaju spuštanje pogleda sa puta da bi nešto podesio.

Sve ovo važi i za poziciju ekrana koji je smešten na vrhu centralne konzole. Ovaj sistem nije predviđen da se dugo zadrži na Cruze-u jer treba da ga tokom godine nasledi novi “My Link” uređaj koji je jednostavniji za upotrebu, bolje dizajniran i sa ekranom dijagonale 7 inča osetljivim na dodir.
My Link bio je dostupan za testiranje van auta
Osim uobičajenih funkcija (navigacija, muzika, telefon) preko My Link sistema putnici će moći da gledaju filmove i fotografije dok je automobil parkiran. Preko ovog uređaja emitovaće se i slika koju zabeleži kamera za pomoć pri parkiranju.
Veoma je lako naći dobru poziciju za vožnju u bilo kom Cruze-u. Kombinacija visoke ivice bočnog stakla i centralne konzole koja se obavija oko vas samo doprinosi utisku sigurnosti i ušuškanosti tokom boravka u kabini.
Ponuda prostora na zadnjoj klupi je solidna. Tunel koji se prostire po sredini vozila, duž poda, nije velikih dimenzija tako da može olakšati putovanje petom putniku.

Osim ostava u vratima, putnici na zadnjoj klupi imaju i držače za čaše smeštene u centralnom naslonu za ruke.
Novi dizel motor, koji je sada dostupan u Cruze-u, zapremine je 1.7 litara i mislim da je odličan za ovaj automobil. Uvek sam smatrao da je postojeći dvolitarski dizel snage 163 ks neobično raskošna opcija za automobil koji spada u klasu relativno dostupnih vozila na našem tržištu.
Već sam se uverio da Cruze bez teškoća krstari brzinom od 200km/h a da pri tome troši 7,5 litara u proseku. Prosečna potrošnja na testu iznosila je 5 litara, a test je osim autoputa obuhvatio i krivudave brdske puteve u široj okolini Kelna, kao i gradsku vožnju.
Upravo sam se na tim brdskim putevima prijatno iznenadio čvrstinom karoserije Cruze-a karavan.

Performanse koje je auto ponudio u kombinaciji niskoprofilnih guma i dizel motora bile su veoma slične onome što možete očekivati od nemačkih proizvođača. Delom, to je još zasluga i dobro odmerenog sistema upravljanja, ali i posebno podešenog sistema zadnjeg oslanjanja.
Imao sam priliku da do sada vozim sve verzije Chevroleta Cruze i moram priznati da mi je karavan najbolje “legao”.

Cruze karavan je veoma solidan automobil čija cena na našem tržištu startuje od 12.899 evra za najslabije opremljen 1.6 benzinac, a zaustavlja se na 20.899 evra za najbolje opremljeni model sa 2.0 dizelom.

Model koji sam vozio u Nemačkoj, kod nas startuje od 18.499 evra.
Rekao bih da je ovaj model sustigao renomiranu konkurenciju u klasi na mnogim poljima. Možda najveća prepreka leži u izgledu ovog automobila ali to ne kažem jer mislim da je ružan ili da je zastareo.
Problem će mu pre svega napraviti novi Hyundai i30 karavan i Kia Cee’d karavan koji briljiraju na polju dizajna, tehnologije kojom su opremljeni i garancijom koju nude. Da, imaju i dnevna LED svetla.
Chevrolet nudi trogodišnju garanciju ili do 100.000 km. Dvogodišnja garancija nema ograničenu kilometražu.

Postoji i opcija produženog garantnog perioda u trajanju od 5 godina ili 150.000 km, ali ona se dogovara sa dilerom, prilikom kupovine vozila.
Pogledajte galeriju fotografija Chevroleta Cruze karavan.

Upoznajte se sa svim tehničkim detaljima Chevroleta Cruze karavan.

Pogledajte cenovnik.

Pročitajte prikaze: Cruze Sedan i Cruze Hatchback.

Upoznajte se sa Chevroletovim prodajnim rezultatima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: