Sud odlučio: Kupac može da vrati električni automobil ako je domet drastično manji od obećanog

Proizvođač ističe da je fabrički deklarisana autonomija u vožnji samo informativnog karaktera, a stil vožnje ili spoljna temperatura imaju uticaj na performanse baterije.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Revijahak.hr

Četvrtak, 27.01.2022.

10:02

Sud odlučio: Kupac može da vrati električni automobil ako je domet drastično manji od obećanog
Foto: VW promo

Austrijski sud doneo je zanimljivu presudu koja će možda otvoriti prostor i novim tužbama, ukoliko bude potvrđena u drugom stepenu.

Jedan vozač iz te zemlje tužio je trgovca jer mu je 2018. godine prodao električni automobil koji ima mnogo manju autonomiju u vožnji od deklarisane, odnosno u salonu ga nisu o tome obavestili.

Na osnovu prvostepene odluke regionalnog suda u Lincu, trgovac mora da mu vrati 30.288 evra, kupoprodajnu cenu vozila umanjenu za naknadu za korišćenje, piše austrijski Neue Kronen Zeitung.

Kako se navodi, prilikom nabavke Volkswagena e-Golf kupcu je obećan radijus kretanja od 230 kilometara sa punom baterijom. Međutim, u brdovitom kraju u kome je korišćen automobil je mogao da pređe svega 110 do 120 kilometara.

Na sudu je istaknuto da trgovac automobilima nije naglasio činjenicu da je domet manji na niskim temperaturama i u brdovitim predelima.

Volkswagen ističe da je fabrički deklarisana autonomija u vožnji samo informativnog karaktera, a stil vožnje ili spoljna temperatura imaju uticaj na performanse baterije.

Model e-Golf pripada prvoj Volkswagenovoj generaciji električnih automobila, a zapravo se radi o modifikovanom standardnom Golfu 7 kome su umesto motora sa unutrašnjim sagorevanjem ugrađene baterije i električni motor.

Novi električni automobili ovog proizvođača imaju znatno veći domet, mada je u kod njih prisutna razlika između stvarne i deklarisane autonomije u vožnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: