Ferrari Istočne Nemačke: Na prodaju redak sportski auto sa dvotaktnim V6 motorom FOTO/VIDEO

Automobil koji se trenutno nudi na aukciji je iz 1976. i ofarban je u Ferrari Modena žutu nijansu. Do sada je prešao svega 13.456 kilometara

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Jutarnji.hr

Nedelja, 19.09.2021.

12:34

Ferrari Istočne Nemačke: Na prodaju redak sportski auto sa dvotaktnim V6 motorom FOTO/VIDEO
Foto: Collecting Cars

Zamislite istočnonemački automobil iz doba hladnog rata koji nije Trabant ili Wartburg. Nije lako, zar ne?

Ali, bilo je i drugih modela i to sportskih poput ovog Melkusa RS 1000 iz 1976. godine.

Model se proizvodio više od deset godina od 1969. do 1979. u Drezdenu u tadašnjoj Istočnoj Nemačkoj, ali je u tom periodu izrađen samo 101 primerak.
Foto: Collecting Cars
Projekt razvoja sportskog automobila pokrenuo je Hajnc Melkus, istočnonemački vozač trka iz 1950-ih i 1960-ih koji je bio i konstruktor, ali je izradio samo jedan model koji nije namenjen isključivo za trkačku stazu - Melkus RS 1000.

Laka karoserija je od fiberglasa i postavljena je na čeličnu šasiju. Automobil je vrlo niskog profila sa "Gullwing" vratima, poput legendarnog Mercedesa 300 SL.

Kada se pojavio na putu, u to doba je verovatno prosečnom stanovniku Istočne Njemačke izgledao kao svemirski brod.
Foto: Collecting Cars
Većinu primeraka Meklusa RS 1000 je pokretao trocilindarski 1.0-litarski dvotaktni motor iz Wartburga, ali sa trostrukim karburatorom.

Automobil sa fotografija koji se trenutno prodaju putem aukcijske web stranice Collecting Cars, jedini je RS 1000 opremljen 1.3-litarskim "Müller-Andernach" V6 motorom iz DKW-a F102.
Foto: Collecting Cars
V6 motor tako male radne zapremine neobičan je sam po sebi, a činjenica da je dvotaktni - čini ga još posebnijim.

Zanimljivo je i da je prvotno bio zamišljen kao brodski motor.
Foto: Collecting Cars
Što se tiče Melkusa RS 1000, izrađeno je samo nekoliko prototipova sa tim motorom koji proizvodi 110 KS i 180 Nm.

Snaga se prenosi na zadnje točkove putem 5-brzinskog manuelnog menjača, što mu je - uz masu od samo 720 kg - dovoljno za maksimalnu brzinu od 201 km/h.

S obzirom na to da su standardni primerci sa trocilindarskim motorom raspolagali sa 68 KS i 118 Nm, ove su brojke u to vreme bile fantastične.
Foto: Collecting Cars
Za automobil iz 1976. koji je prema opisu ofarban u Ferrari Modena žutu boju i koji je do sada prešao tek 13.456 kilometara, prodavac kaže da je u savršenom fabričkom stanju, sa patinom vremena.

Za sada je najbolji ponuđač spreman da za njega izdvoji 16.000 evra, a aukcija još traje...

Ne izgleda mnogo za vrlo redak primerak pokušaja stvaranja sportskog automobila iza "gvozdene zavese", koji su svojevremeno nazivali istočnonemačkim Ferrarijem.
Foto: Collecting Cars
Foto: Collecting Cars
Foto: Collecting Cars

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: