Električni Jaguar i novi Range Rover Evoque stižu na sajam u Beogradu

Dva nova modela iz programa kompanije Jaguar Land Rover imaće srpsku premijeru u martu 2019, na 54. Međunarodnom salonu automobila u Beogradu.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 28.12.2018.

11:25

Električni Jaguar i novi Range Rover Evoque stižu na sajam u Beogradu
Foto: B92 (ilustracija)

Električni Jaguar I-Pace i druga generacija najmanjeg Land Roverovog vozila - Range Rover Evoque, debitovaće na ovoj beogradskoj sajamskoj manifestaciji (22-31. marta) na štandu British Motorsa, koji je nešto duže od dve godine ekskluzivni distributer Jaguar i Land Rover vozila za Srbiju i Crnu Goru.

Sumirajući rezultate za 2018, ova beogradska kompanija saopštila je da je interesovanje kupaca za brendove koje zastupa premašilo prodajne planove i da je ostvarena prodaja od gotovo 400 vozila u ovoj kalendarskoj godini.

U ukupnoj prodaji automobili marke Jaguar čine oko 20%, a Land Rover modeli čak 80 %. Najtraženiji model bio je Range Rover Sport, koji je činio četvrtinu svih isporučenih vozila ova dva brenda u Srbiji.
Jaguar I-Pace
Što se tiče noviteta najavljenih za 2019, pažnju publike na beogradskom auto-salonu svakako će privući prvi električni Jaguar, model I-Pace. Ovaj automobil pojavio se u evropskim prodajnim salonima u proleće ove godine.

I-Pace koristi litijim-jonske baterije kapaciteta 90 kWh, a prema fabričkim podacima maksimalna autonomija u vožnji kreće se od 386 do 480 km. Sa druge strane, nezavisna američka agencija EPA procenila je maksimalan radijus kretanja na 354 km.

U Jaguaru kažu da je za dopunu baterija od 0 do 80% maksimalnog kapaciteta potrebno 85 minuta, ako se koristi punjač jednosmerne struje od 50 kW. U slučaju da se baterije dopunjavaju na brzom punjaču od 100 kW, ovaj period smanjuje se na samo 40 minuta.

Vlasnici koji svoj I-Pace budu dopunjavali na zidnom, kućnom punjaču (7 kW) koji koristi naizmeničnu struju, moraće da sačekaju 10-ak sati da bi se pogonske baterije napunile do 80% kapaciteta.

Jaguar I-Pace pokreću dva elektromotora – svaki na po jednoj osovini automobila – čija je ukupna kombinovana snaga 400 ks, a obrtni moment 696 Nm. Snaga se prenosi na sva 4 točka. Koficijent otpora vazduha je 0,29, a proizvođač navodi da I-Pace od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,8 s.
Range Rover Evoque
Drugi novi model koji će srpski zaljubljenici u automobile moći premijerno da vide u martu na sajmu u Beogradu je novi Range Rover Evoque. Svetska premijera ovog modela održana je krajem novembra.

Novi Evoque ima iste dimenzije kao prethodni model ali zahvaljujući novoj Land Roverovoj Premium Transvers mehaničkoj platformi ima više prostora za putnike i oko 6% veću zapreminu prtljažnog prostora.

U britanskom proizvođaču kažu da Range Rover Evoque ima gepek zapremine 591 litar koji može da se poveća na maksimalnih 1.343 l sa spuštenim zadnjim sedištima. Zahvaljujući novoj platformi, novi Evoque podržava i elektrifikaciju pa će ovo biti prvi hibirdni i električni Evoque u istoriji.

Što se tiče tradicionalnog pogona, novi Evoque ima standardne 2.0 litarske dizel i benzinske turbo agregate. Dizel motor dolazi u verzijama sa 150 i 240 ks, a benzinci sa 240 i 300 ks uz devetostepeni ZF automatik.

Novi Evoque ima "klirens" od 212 milimetara, a može da prođe kroz vodu dubine do 600mm (100mm više od prethodne generacije).

Land Rover će nove tehničke detalje otkriti tokom Sajma automobila u Čikagu u februaru 2019, kada će saopštiti i početak isporuke i cenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: