Ruski milijarder sada poseduje 99% Nirburgringa

Četrdesettrogodišnji Viktor Karitonin, koji je još 2014. postao većinski vlasnik čuvene nemačke trkačke staze, sada je praktično u potpunosti preuzeo Nirburgring, piše ruski Forbs.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 28.04.2016.

12:22

Ruski milijarder sada poseduje 99% Nirburgringa
McLaren P1 na Nirburgringu

Kada je pre dve godine Nirburgring zapao u finansijske nevolje, pojavio se Karitonin i kupio 80% akcija ove staze, čime je bogati Rus stekao upravljačku kontrolu nad kompleksom koji osim za automobilske trke, služi i kao test poligon brojnih svetskih proizvođača automobila, ali i kao mesto gde svoje veštine za volanom mogu da pokažu i vozači amateri.

U međuvremenu, Karitonin, jedan od osnivača farmaceutske kompanije Pharmstandard, platio je dodatnih 38 miliona evra, kako bi povećao vlasnički udeo nad Nirburgringom na 99%. Ruski milijarder u kupovinu akcija do sada je uložio ukupno 77 miliona evra, vlasnik 1% staze je nemački GetSpeed.

Forbs navodi da je Karitonin u pregovorima sa Bernijem Eklstonom o povratku Nirburgringa u kalendar takmičenja Formule 1 za 2017. godinu. Podsećamo, trka za Veliku nagradu Nemačke 2016. održaće se na stazi Hokenhajm.

Inače, rukovodstvo Nirburgringa nedavno je odlučilo da ukine ograničenje brzine koje je uvedeno na pojedinim delovima staze zbog tragedije iz 2015. kada je nakon izletanja autombila na trci VLN Endurance šampionata poginuo jedan gledalac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: