Zašto odumiru sajmovi automobila?

Kako sada stvari stoje, beogradski BG Car Show biće jedina manifestacija u Evropi koja će okupiti sve brendove iz automobilske industrije na jednom mestu.

Izvor: Izvor: B92, RTS

Četvrtak, 13.02.2020.

11:00

Zašto odumiru sajmovi automobila?
Foto: B92/NÆ

Hrvati su otkazali sajam automobila iako je on zvanično bio na kalendaru svetske organizacije sajmova, a Frankfurtski salon automobila neće se održati u tom gradu iako ima tradiciju dugu 70 godina, piše RTS.

Kupovina preko interneta i kod ovlašćenih prodavaca sve je povoljnija, pa nema potrebe za sajmovima. Na tradicionalni Sajam u Ženevi ove godine neće doći Opel, Peugeot, Land Rover, Volvo, Ford, pa se postavlja pitanje zašto bi novinari dolazili da u jednom danu vide sve novitete, kada ih proizvođači i inače promovišu čim se pojave.
Foto: B92/NÆ
Pojedinačne i regionalne prezentacije su mnogo jeftinije nego sajamski nastupi. Tako velike kompanije štede i do 50 miliona evra koje ulažu u razvoj novih tehnologija.

"Mi ćemo ići i dalje na sve sajmove gde se izlažu vozila. Troškovi su abnormalni ali ako želite da prodajete premijum klasu, morate svuda da budete prisutni", ističu u Mercedesu.

Na beogradskom salonu i dalje je dobra prodaja, a uvoznici kažu da je on najbolje mesto gde se automobili mogu videti, i kupiti sa popustom. Zato će jedino kod nas u Evropi svi brendovi biti na okupu u martu.

"Uslovi finansiranja su sve bolji i finansijske institucije se udružuju sa prodavcima kako bi kupci lakše došli do automobila", navodi Miloš Petrović, predsednik Udruženja uvoznika Srbije.
Foto: B92/NÆ
Interesantno je da je sudbina salona na dalekom istoku potpuno drugačija.

Sajmovi u Kini i Japanu su sve veći svake godine. Evropski proizvođači koji računaju na ta tržista tamo su našli razlog za ulaganje i rado izlažu svoje novitete.

I sajmovi u Americi se bude, a prezentacije automobila sve češće se dešavaju na sajmovima tehnike i IT industrije, kao što je to, na primer, u Las Vegasu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: