Srbi sve više kupuju automobile – tržište spremno za 60.000 vozila

U obilju brendova, modela, premijera i noviteta, posetioci 54. Međunarodnog salona automobila u Beogradu (22-31. mart) će na sajam možda pronaći priliku za kupovinu dobrog novog automobila.

Izvor: B92

Petak, 15.03.2019.

12:00

Srbi sve više kupuju automobile – tržište spremno za 60.000 vozila
Foto: B92 (arhiva)

Takve prilike koja se ne propušta prvi su postali svesni distributeri i uvoznici, motivisani prošlogodišnjim uspešnim poslovanjem na domaćem tržištu, "pogurani" i prošlogodišnjim, takođe uspešnim, beogradskim Sajmom automobila.

Prema podacima Srpskе asocijacijе uvoznika vozila i delova, u Srbiji tokom 2018. godine prodato sedam odsto više novih automobila nego 2017.

To se posebno odnosi na laka komercijalna vozila, čiji je rast, zbog specifičnih uslova finansiranja prodaje, u nekim segmentima doslovno eksplodirao (procenjuje se da je u solidnoj privrednoj situaciji za svaku novu fabriku potrebno minimalno 50 vozila, što je odlična prilika za kupovinu automobila za koji se ne plaća PDV).

U celini, radi se o prvom ozbiljnijem rastu automobilskog tržišta u Srbiji u poslednjih nekoliko godina, čime je dostignut donedavno nedostižan broj od preko 25.000 putničkih i oko 5.550 lakih komercijalnih vozila.

Kupce je našlo i oko 2.000 luksuznih vozila, a među njima i značajan broj onih skupljih od 200.000 evra. Prostor za tržišno napredovanje prodavci vide i u proceni da je srpsko tržište realno spremno za oko 60.000 vozila.

Naslanjajući se i na ovakav trend, izrazita većina uvoznika i distributera se, kao po dogovoru, opredelila za nuđenje sajamskih povoljnosti ne samo tokom nego i znatno pre sajma, ili povodom sajma.

Gotovo listom su takve povoljnosti oročene i završetkom sajma, a neki prodavci su izričito naglašavali da su povoljnije predsajamske ponude ujedno i sajamske i da tokom samog sajma neće biti dodatnih.

Očigledno je procenjeno da je u aktuelnim tržišnim okolnostima ovakav princip stimulisanja prodaje, koji nije ograničen trajanjem sajma, povoljniji i za prodavce i za potencijalne kupce.

Radno vreme sajma će biti 10-20 časova, a poslednjeg dana 10-19 časova.

Pojedinačna ulaznica koštaće 400 dinara, grupna 300, grupna za za učenike i studente 200, a ulaznica za "Porodični dan" (za roditelje sa decom do 16 godina) 800 dinara.

Parking u krugu sajma plaća se 150 dinara po satu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: