Upoznajte koncept E1 iz 1991, preteču modernog BMW-a i3

Bavarski proizvođač podseća nas na jedan od električnih prototipova koji su utrli put savremenom BMW modelu na struju.

Izvor: B92

Sreda, 11.10.2017.

14:50

Upoznajte koncept E1 iz 1991, preteču modernog BMW-a i3

Poput drugih nemačkih proizvođača automobila, i BMW danas ubrzano radi na razvoju novih električnih modela koji treba da u budućnosti odmene konvencionalne automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

I dok je kompanija prve korake ka elektrifikaciji svojih vozila načinila još 1972, kada je u okviru Olimpijskih igara u Minhenu promovisan električni BMW 1602, značajan napredak postignut je dve decenije kasnije, konceptom E1.
Ovaj elektroautomobil, koji se iz današnje perspektive može smatrati pretečom BMW-a i3, imao je za svoje vreme izvanrednu autonomiju u vožnji od oko 200 km, dok je maksimalna brzina iznosila 120 km/h.

U izradi karoserije korišćen je aluminijum, a BMW E1 mogao je da preveze 4 odrasle osobe.
Poput savremenog i3, i E1 je bio zamišljen kao pre svega gradski električni automobil, sa relativno malim spoljnim dimenzijama i maksimalno iskorišćenim prostorom u kabini za smeštaj putnika.

Kako bi se kompenzovala dodatna masa pogonskih baterija, konstruktori su znatno olakšali karoseriju koristeći u velikoj meri aluminijum, a spoljašnji paneli napravljeni su od kombinacije platsičnih materijala i aluminijuma
Prvi potpuno funkcionalni prototip predstavljen je 1991. godine, ali BMW E1 nije bio razvijen sa idejom da uđe u serijsku proizvodnju, već je cilj kompanije bio da pokaže svetu svoja tadašnja dostignuća u oblasti razvoja automobila na električni pogon.

Pogledajte video:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: