Danas zavide kolegama u Dubaiju, a nekad su Holanđanima

Dubai je poslednjih godina, između ostalog, poznat i po skupocenim supersportskim automobilima koje koristi lokalna policija, ali pre pola veka jedan od najegzotičnjih voznih parkova u svetu imali su holandski policajci.

Izvor: B92

Petak, 11.08.2017.

11:49

Danas zavide kolegama u Dubaiju, a nekad su Holanđanima

Holandija je 1960-tih doživela saobraćajni bum, a sa rastom mreže autoputeva drastično se povećao i broj vozila na njima, kao i potreba da se kontrolišu i sankcionišu oni koji voze prebrzo ili naprave neki drugi prekršaj.

I dok se danas brzina na preko 3.500 km autoputeva u toj zemlji kontroliše pomoću savremenih tehnoloških rešenja, kao što su stacionarne ili pokretne kamere koje snimaju prekršaje, pre više od 50 godina metode su bile drugačije.

Stoga je 60-tih godina prošlog veka holandskoj policiji bio neophodan određen broj odgovarajućih patrolnih vozila koja mogu sa lakoćom da ubrzaju i bezbedno sustignu i zaustave vozače koji naprave prekršaj.
Od jednog takvog automobila očekivalo se da bude mehanički pouzdan, dobro upravljiv pri velikim brzinama i da se brzo zaustavi kad je to potrebno. Osim toga, tražilo se da vozilo ima mogućnost podizanja krova, kako bi policajac u vozilu imao “neposredniju komunikaciju” sa drugim vozačima.

Kada su razmotrene sve opcije, izbor je pao na Porsche, pa je najpre, u periodu 1962-1966, nabavljen veći broj primeraka modela “356”, a kasnije su u vozni park holandske policije počele da pristižu i 911-ice Targa.

Holanđani su u narednih nekoliko decenija nabavili čak 507 Porschea i imali su najveću flotu policijskih vozila sa amblemom ove nemačke marke.
Osim navedenih modela kao patrolna vozila koristili su i Porsche 914, 924 i 964.

Ovih dana, jedno udruženje vlasnika i ljubitelja klasičnih automobila iz Holandije, uz pomoć lokalnog “Porsche Classic” centra, prikupilo je veći broj sačuvanih patrolnih vozila iz raznih perioda, u znak sećanja na vreme kada su holandskim putevima jezdili policijski Porschei.
.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: