Kia na struju pobedila na reliju električnih vozila

Na takmičenju "Nikola Tesla EV Rally 2016", održanom u Hrvatskoj, trijumfovao je model Kia Soul EV, sa vozačem Ivanom Cvetkovićem za upravljačem.

Izvor: B92

Petak, 17.06.2016.

10:32

Kia na struju pobedila na reliju električnih vozila
Kia Soul EV (ilustracija)

Cilj ove manifestacije bio je da se podigne svest o ekologiji, uštedi energije i održivom razvoju, a konkurencija je bila veoma jaka - uz hrvatski domaći Rimac Concept One tu su bili i Tesla S, električni Mercedes, Renault Zoe i VW E-Beetle.

U konkurenciji od ukupno 32 vozača, iz 10 zemalja, pobedio je automobilski novinar Ivan Cvetković iz magazina Auto motor i sport, koji je inače zajedno s Markom Tomcem nosilac Ginisovog rekorda u štedljivoj vožnji.

Reli, dug oko 1.000 kilometara, krenuo je iz Rovinja, preko Poreča, Motovuna, Buzeta, Opatije, Senja, Starigrada, Zadra, Šibenika, a cilj trke bio je u Zagrebu.
Kia Soul EV, čiji je domet u realnom saobraćaju oko 150 kilometara odnosno 200 km u idealnim uslovima, za pogon koristi električni motor snage 81 kW, sa 285 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Električna energija se skladišti u litijum-jonskoj bateriji od 27 kWh koja je smeštena ispod kabine.

Automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za manje od 12 sekundi i dostiže najveću brzinu od 145 km/h.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: