Da li je ovo kraj za auto-limare?

Izgleda da se era savršeno ravnog lima približava kraju. U potrazi za što efikasnijim automobilima, naučnici ispituju mogućnost automatske promene površine vozila radi smanjenja otpora vazduhu.Loptice za golf su poslužile kao inspiracija.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.07.2014.

11:07

Default images

To praktično znači da bi uskoro nepravilnosti na površini vašeg ljubimca mogle biti namerno pravljene, a sve pomoću novih materijala i tehnologija.

Istraživanja na polju aerodinamike su pokazala da glatke površine ne znače maksimalnu brzinu, što se najbolje vidi na primeru loptica za golf.

Neravnine prilikom leta izazivaju mini-turbulencije, a iako bi zdrav razum mogao da nas navede na suprotan zaključak, to pri velikim brzinama smanjuje otpor vazduha.

Kako je situacija suprotna pri niskim brzinama, inženjer Pedro Reis i njegov tim s čuvenog MIT-a napravili su prototip loptice koja u letu prelazi iz potpuno glatke u neravnu. Reis veruje da bi njegov materijal smorf mogao da se koristi i na automobilima, ali i na letelicama ili u izgradnji zgrada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: