Predstavljena strategija razvoja kulture Čačka u narednih pet godina

Strategija razvoja kulture grada Čačka kao prve nacionalne prestonice kulture Srbije predstavljena je u ponedeljak u Gradskoj bilbioteci "Vladislav Petković Dis" u Čačku.

Izvor: Morava info

Utorak, 21.03.2023.

09:25

Predstavljena strategija razvoja kulture Čačka u narednih pet godina
Editorial credit: krsmanovic / Shutterstock.com

Kulturna strategija grada Čačaka je prva strategija te vrste koja je urađena za jedan grad u Srbiji i deo je projekta Prestonice kulture Srbije, navodi Morava Info.

Najvažniji ciljevi u Strategiji razvoja kulture grada Čačka odnose se na unapređenje rada ustanova kulture, učešće mladih kao i razvoj promotivnih aktivnosti. U okviru izrade Strategije razvoja kulture grada Čačka održano je 12 fokus grupa sa 73 učesnika. Intervjuisani su direktori ustanova kulture i predstavnici školskog parlamenta. Istraživanje je obuhvatilo 591 učesnika, a značajan segment anketiranja bili su mladi ljudi koji smatraju da treba da budu aktivno uključeni u kreiranju i realizaciji kulturnih programa grada Čačka.

U okviru Strategije koja se odnosi na period od 2023-2027. godine obuhvaćeni su i programi koji su planirani za tekuću godinu, u kojoj je Čačak poneo priznanje Nacionalna prestonica kulture.

Na predstavljanju Strategije govorili su: Marko Krstić, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (ZAPROKUL); Miodrag Ivanović, državni sekretar Ministarstva kulture Republike Srbije; Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Galerije Matice srpske i predsednica radne grupe za dodelu zvanja Prestonice kulture Srbije; Miloš Papić, član Gradskog veća grada Čačka i koordinator radnog tima za izradu strategije.

Direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Marko Krstić istakao je važnost jednog ovakvog dokumenta za život i razvoj same lokalne samouprave.

Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Galerije Matice Srpske i predsednica radne grupe za dodelu zvanja Prestonice kulture Srbije, napomenula je da su strategije razvoja i strateški planovi važni dokumenti koji su na neki način propisani kao uslov za postojanje i evropske Prestonice kulture i naiconalnih Prestonica kultura.

Ona je dodala da grad Čačak ima izuzetnih potencijala, kako u ustanovama tako i u kulturno istorijskom nasleđu, u raznolikosti i manifestacija i događaja i da je jedan ovakav projekat gradu Čačku i trebao da bi on sam "razumeo sebe, kako bi na bolji način predstavio sve ono što su njegove osobenosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Hitna pomoć se seli na novu lokaciju MAPA

Hitna pomoć treba da bude u delu grada gde je dobra saobraćajna komunikacija, dobar prostor za parking i takva jedna parcela je na prostoru ispod Stop šopa prema DIS-u, kaže direktor UKC Niš prof. dr Zoran Perišić.

8:33

27.3.2024.

1 d

Podeli: