Čačak - Kultura - B92 Lokal

Predstavljena strategija razvoja kulture Čačka u narednih pet godina

Strategija razvoja kulture grada Čačka kao prve nacionalne prestonice kulture Srbije predstavljena je u ponedeljak u Gradskoj bilbioteci "Vladislav Petković Dis" u Čačku.

Izvor: Morava info Čačak
Podeli
Editorial credit: krsmanovic / Shutterstock.com
Editorial credit: krsmanovic / Shutterstock.com

Kulturna strategija grada Čačaka je prva strategija te vrste koja je urađena za jedan grad u Srbiji i deo je projekta Prestonice kulture Srbije, navodi Morava Info.

Najvažniji ciljevi u Strategiji razvoja kulture grada Čačka odnose se na unapređenje rada ustanova kulture, učešće mladih kao i razvoj promotivnih aktivnosti. U okviru izrade Strategije razvoja kulture grada Čačka održano je 12 fokus grupa sa 73 učesnika. Intervjuisani su direktori ustanova kulture i predstavnici školskog parlamenta. Istraživanje je obuhvatilo 591 učesnika, a značajan segment anketiranja bili su mladi ljudi koji smatraju da treba da budu aktivno uključeni u kreiranju i realizaciji kulturnih programa grada Čačka.

U okviru Strategije koja se odnosi na period od 2023-2027. godine obuhvaćeni su i programi koji su planirani za tekuću godinu, u kojoj je Čačak poneo priznanje Nacionalna prestonica kulture.

Na predstavljanju Strategije govorili su: Marko Krstić, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (ZAPROKUL); Miodrag Ivanović, državni sekretar Ministarstva kulture Republike Srbije; Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Galerije Matice srpske i predsednica radne grupe za dodelu zvanja Prestonice kulture Srbije; Miloš Papić, član Gradskog veća grada Čačka i koordinator radnog tima za izradu strategije.

Direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Marko Krstić istakao je važnost jednog ovakvog dokumenta za život i razvoj same lokalne samouprave.

Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Galerije Matice Srpske i predsednica radne grupe za dodelu zvanja Prestonice kulture Srbije, napomenula je da su strategije razvoja i strateški planovi važni dokumenti koji su na neki način propisani kao uslov za postojanje i evropske Prestonice kulture i naiconalnih Prestonica kultura.

Ona je dodala da grad Čačak ima izuzetnih potencijala, kako u ustanovama tako i u kulturno istorijskom nasleđu, u raznolikosti i manifestacija i događaja i da je jedan ovakav projekat gradu Čačku i trebao da bi on sam "razumeo sebe, kako bi na bolji način predstavio sve ono što su njegove osobenosti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.