Otkrivamo: Sve što treba da znate o Beogradskoj kartici

Nova kartica za javni prevoz - Beogradska kartica, od ove nedelje je u prodaji

Izvor: B92

Subota, 10.07.2021.

10:01

Otkrivamo: Sve što treba da znate o Beogradskoj kartici
Foto: Beoinfo

Kako je najavljeno, neće se koristiti samo za prevoz, već i za ostvarivanje raznih pogodnosti.

Posebne pogodnosti uz Beogradsku karticu

"Personalizovana Beogradska kartica je drugačija od postojeće jer poseduje u sebi dva novčanika. Jedan služi za upisivanje mesečne karte, a drugi za ostvarivanje određenih benefita koje će grad obezbediti za korisnike", kazao je nedavno za Televiziju Prva Jovica Vasiljević, gradski sekretar za javni prevoz.

Najavljeno je da će građani od ponedeljka, 12. jula, uz personalizovanu karticu, sa kupljenom mesečnom kartom za tekući mesec, moći da koriste termine za plivanje na gradskim bazenima za samo jedan dinar i da jednom mesečno kupe ulaznicu za Zološki vrt za 350 umesto 550 dinara, kolika je inače cena.

U planu je da sa novom Beogradskom karticom građani ostvare popuste pri kupovini karata za pozorišta, bioskope, muzeje, pri plaćanju infostana i drugih obaveza, računa u ugostiteljskim objektima i prodavnicama.

Šta sa starim BusPlus karticama?

Međutim, Beograđani su odmah počeli da postavljaju pitanja do kada moraju da svoje Busplus kartice zamene novim i kako će ceo sistem ubuduće funckionisati. B92.net obratio se tim povodom Sekretarijatu za javni prevoz.

"Građani nisu u obavezi da menjaju postojeće kartice. Sve stare kartice se mogu i dalje koristiti pod istim uslovima, dopunjavati i validirati u vozilima, do kraja isteka njihove važnosti (3 godine od izdavanja). S obzirom na to da je u toku punjenje prodajne mreže, na prodajnoj mreži se mogu kupiti i stare kartice, uz napomenu, da svi benefiti koji trenutno važe za novu karticu (popust za bazene i ZOO vrt), važe i za stare kartice", poručuju iz Sekretarijata.

Gde zameniti karticu?

Kako navode za naš portal, građani koji se ipak odluče za zamenu kartica, mogu to da učine u korisničkom servisu "Beogradska kartica" u zgradi RK "Beograd" (Masarikova 5, drugi sprat) ili u zgradi "Lukoil" (Bulevar Mihajla Pupina 165 D).

"Prilikom zamene kartice sva sredstva odnosno elektronska mesečna ili godišnja karta sa stare kartice biće prebačeni na novu karticu. Cena izdavanja nove kartice iznosi 250 dinara", kažu.

Gde kupiti novu i koje vrste postoje?

Nova, Beogradska kartica može se, kako navode, kupiti na dosadašnjim prodajnim mestima – kioscima na teritoriji grada Beograda, pojašanjavaju iz Sekretarijata.

"Beogradska kartica se može kupiti kao nepersonalizovana (klasičan novčanik uz pomoć kog se validacijom u vozilu plaća prevozna usluga) i kao personalizovana (kartica sa fotografijom korisnika). Personalizovana kartica će funkcoinisati po principu dva novčanika, odnosno na jednom delu će se upisivati karta za prevoz, dok će drugi deo novčanika moći da se dopunjuje i koristi za plaćanje javnih bicikala, parkinga i sl", naglašavaju.

Uz to, kartice se neće razlikovati po zoni, već se na kartici kao i do sada uplaćuje karta za željenu zonu.

"Izdavanje personalizoavnih Beogradskih kartica može se izvršiti na više mesta u gradu - u suterenu Beograđanke, kod Starog Merkatora, u postojećim prodajnim mestima GSP i Laste i TEMPO objektima", dodaju.

Prema njihovim rečima, dokumentacija neophodna za izdavanje personalizovanih kartica zavisi od kategorije korisnika tako da na primer za kategoriju A1 za zaposlene kartica se izdaje samo uz važeću ličnu kartu.

"Za kategorije koje ostvaruju pravo na prevoz sa popustom ili besplatan prevoz prilaže se dodatna dokumentacija propisana Pravilnikom o tarifnom sistemu na teritoriji grada Beograda. Tako na primer za lica starija od 65 godina potrebna je fotokopija lične karte sa prebivalištem na teritoriji grada Beograda, nezaposlena lica pored fotokopije lične karte sa prebivalištem na teritoriji grada Beograda prilažu i originalnu potvrdu koju izdaje NSZ, ne stariju od 15 dana. Za sve ostale kategorijije korisnika, neophodna dokumentacija za izdavanje personalizoavne kartice se može proveriti na sajtu bgprevoz.rs", kažu u Sekretarijatu.

Koliko sve to košta?

Cene usluge prevoza su ostale iste za sve tarifne zone na teritoriji grada Beograda.

"Cena mesečne elektronske karte za prvu zonu iznosi 2.990 dinara za kategoriju zaposleni, odnosno 3.275 dinara za drugu zonu. Povlašćene kategorije korisnika ostvaruju popust od oko 65 odsto, odnosno cena mesečne elektronske karte za povlašćene kategorije korisnika (nezaposleni, penzioneri, studenti, učenici i dr) za prvu zonu iznosi 1.090 dinara dinara dok za drugu zonu iznosi 1.120 dinara", navode naši sagovornici.

Lica starija od 65 godina, dodaju, kao i do sada kupuju godišnju kalendarku kartu u iznosu od 407 dinara, a svi korisnici koji su već kupili godišnju kartu za kalendarsku 2021. godinu (upisali kartu na staru karticu), nastavljaju da koriste uslugu prevoza sa postojećom karticom.

Kako se koristi nova kartica?

"Nova Beogradska kartica se koristi pod istim uslovima kao stara, odnosno mora se validirati u vozilima", zaključuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: