Beograd - Društvo - B92 Lokal

"Kovid propusnice su realno rešenje"

U Gradu Beogradu se trenutno ne razmišlja o zabrani okupljanja i proslava, već smatramo da su kovid propusnice realnije rešenje, jer je to način da zaštitimo one koji nisu vakcinisani, ali i da omogućimo privredi da radi, izjavio je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, gostujući u Beogradskoj hronici.

Izvor: B92.net Beograd
Podeli
Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

"U ovom trenutku u Beogradu je 57,5 odsto građana vakcinisano prvom dozom, drugom je vakcinisano 55,5 odsto. Mnoge zemlje u okruženju imaju sličan problem, nedovoljnog odziva građana na vakcinaciju. Mi ćemo nastaviti da pozivamo građane da se vakcinišu. Imao sam sastanke sa studentima Medicinskog fakulteta Beogradskog univerziteta, održali smo zajedničku tribinu. Svi koji mogu da daju svoj doprinos trabalo bi da se angažuju, kako bismo pružili što više informacija građanima o važnosti vakcinacije. Ono na šta uvek moramo da skrećemo pažnju je da su među preminulima, uglavnom nevakcinisani ljudi. Dakle, glavna poruka nevakcinisanima je da ne čekaju, već da se što pre vakcinišu", rekao je Radojičić, prenosi Beoinfo.

Govoreći o predstojećoj grejnoj sezoni, gradonačelnik je istakao da je sve spremno za početak ove sezone. Grejna sezona može početi i ranije od 1. oktobra ukoliko je prosečna dnevna temperatura 12 stepeni ili niža. Gradonačelnik je podsetio da je izmenom Odluke iz 2020. godine predviđeno da ako posle 3. maja prosečna temperatura bude 12 stepeni ili niža sekretar Sekretarijata za energetiku može naložiti da se pusti grejanje.

"Svi proizvodni pogoni i toplovodna mreža će do 1. oktobra biti spremni, kada počinju funkcionalne probe grejnih sistema. Podsetiću i na to da radimo i na poboljšanju energetske efikasnosti u Beogradu. Zajedno sa nadležnim Ministarstvom za rudarstvo i energetiku, opredeljeno je 20 miliona dinara za projekat čiji je cilj pružanja finansijske pomoći i podsticaja fizičkim licima da se prijave za poboljšanje energetskih svojstava toplotne izolacije zidova, krovova, podruma zamenom spoljnih okvira, naročito prozora, radi unapređenja energetskih karakteristika objekata i poboljšanja komfora života građana. Ove godine realizacija ovog projekta predviđena je na opštini Palilula", istakao je gradonačelnik Radojičić.

On je, komentarišući gradnju u Topolskoj ulici 19 istakao da su takvi slučajevi prioritet u rešavanju.

"Radovi u Topolskoj 19 su nalogom Sekretarijata za inspekcijske poslove obustavljeni i trenutno investitor sam uklanja ono što je gradio. Grad i nadležni Sekretarijat rade svoj posao, potpuno je jasno da se objekat nalazi u okviru celine 'Krunski krug' koji je zaštićen, da je zgrada istorijski značajna i nema nijednog razloga da se dozvoli ovakva vrsta gradnje", kazao je Radojičić.

Govoreći o nedavnoj poseti Sankt Peterburgu Radojičić je ocenio da je veoma zadovoljan načinom na koji je delegacija Beograda primljena u ovom gradu, kada je i potpisan Sporazum o saradnji Beograda i Sankt Peterburga.

"Istovremeno, sa delegacijom Beograda sam prisustvovao proslavi 800 godina od rođenja Aleksandra Nevskog, te sam tom prilikom imao čast da se sretnem i sa patrijarhom moskovskim i cele Rusije, Kirilom. Dodao bih da je ovaj grad u domenu ekologije, ali i u mnogim drugim oblastima napredovao mnogo brže od drugih gradova u regionu. U ovom trenutku Sankt Peterburg ima bolje prečišćavanje otpadnih voda nego Helsinki, prečišćava se od 95 do 98 odsto otpadnih voda. Dogovorili smo se da stručni timovi iz Sankt Peterburga dođu u Beograd i prenesu nam svoja pozitivna iskustva. Sa predstavnicima muzeja 'Ermitaž' smo se dogovorili da organizujemo zajedničku izložbu u Beogradu, što će za oko godinu dana biti jedan od najvećih kulturnih događaja u našem glavnom gradu. Posebno mi je drago što su odnosi Beograda i Sankt Peterburga sada još čvršći i što ćemo nastaviti saradnju u brojnim oblastima na dobrobit građana oba grada", zaključio je gradonačelnik Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.