Beograd - Društvo - B92 Lokal

Zidao sprat uz dozvolu za obnovu krova: Iako deo zaštićene celine, stara vila još jedna žrtva investitora

U Topolskoj ulici 19 vlasnik jednospratne kuće pokušava da nadzida objekat koji je pod kapom Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Umesto adaptacije krova, za koju je dobio potrebnu dozvolu opštine, na gradilištu se nadziru zidovi koji ukazuju da je nadogradnja još jednog sprata u toku, zbog čega je gradilište zatvorila gradska građevinska inspekcija.

Izvor: Novosti Beograd
Podeli
Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Reporteri Novosti" uverili su se da na gradilištu trenutno nema radnika, pošto je inspekcija zabranila radove. Tom prilikom je konstatovano da je rešenjem Opštine Vračar odobrena adaptacija stambenog objekta, kao i da su osim tih radova izvedeni i oni na rekonstrukciji bez pribavljenog odobrenja. Na osnovu utvrđenog, investitor je dobio nalog da radove na rekonstrukciji obustavi i objekat dovede u prvobitno stanje.

Jednospratna vila koja je sagrađena u akademskom stilu 1927. godine prema projektu građevinskog inženjera Aleksandra Acovića deo je kulturno-istorijske celine Krunski venac. Kako je navedeni list pisao polovinom aprila, kada su počeli radovi na adaptaciji ovog zdanja, stub na kojem je bio deo ograde se urušio, a izvođač radova M. B. je tvrdio da se to desilo zbog starosti.

"Stepenište nismo dirali. Dobili smo dozvolu od Opštine Vračar za adaptaciju i to ćemo sutra do 10 sati dostaviti inspekciji. Kuća je stara 100 godina, neodržavana je. Plafon je već bio pao. Mi ćemo je za vlasnika restaurirati i adaptirati, fasada će ostati ista", rekao je on.

Tada je istaknuto i da investitor nije obavestio Zavod o početku izvođenja radova, kao i da nije obezbedio konzervatorski nadzor. Radovi su tada obustavljeni, da bi ponovo bili nastavljeni uz kontrolu nadležnih u Zavodu.

"Radovi su od aprila trajali sve vreme, ali pre 15 dana počeli su da nadziđuju deo kuće. Inspekcija ih je upozorila na šta su se oni oglušili, pa je usledilo zatvaranje gradilišta.Ovaj miran rezidencijalni kraj nastoji da očuva svoju specifičnost, čime ova nakaradna gradnja neće doprineti", ističe Marko Naumović iz "Društva za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca" i žitelj ovog dela prestonice.

Slučaj Topolske 19 nije jedini koji je u poslednjih nekoliko meseci podigao veliku prašinu u javnosti. Tako je odjeknula vest da se objekat u Ulici Nikolaja Krasnova 4 ruši, pošto mu je u decembru prošle godine istekla prethodna zaštita. Zdanje je sagrađeno davne 1931. godine, a umesto njega nići će moderna višespratnica. Takođe, gradska inspekcija je u toku godine zatvorila veliki broj nelegalnih gradilišta u prestonici, poslednje u Gročanskoj ulici 32 na Vračaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.