Ljubimac na B92.net

Psi imaju zdravije zube od ljudi

Psi sa svojim zubima, koji neretko ostanu zdravi tokom celog života, mogu dočekati stare dane, dok mi često idemo kod zubara zbog karijesa, rupica i generalno loših zuba.

Izvor: index.hr
Podeli

Zašto se psima zubi, osim ako se ne radi o genetskoj bolesti, kvare mnogo ređe nego ljudima? Odgovor je vrlo jednostavan. Karijes pa tako i kvarenje zuba uzrokuje bakterija streptokoka mutans koja živi u ustima i hrani se šećerom.

Budući da smo mi mnogo skloniji unošenju velike količine šećera kojima hranimo naše streptokoke, ta se bakterija u psećoj usnoj šupljini ne razvija u onoj meri u kojoj se razvija u ljudskoj.

Podsetimo se ovde da psi ne smeu da jedu slatko i iz drugog važnog razloga - zato što ne mogu da apsorbuju šećer kao ljudi pa se on taloži u njihovim bubrezima. Posebno je štetna čokolada koju bi rado pojeli, ali koja uz šećer sadrži i kakaovac i kofein koje psi ne mogu da svare.

Foto: freedigitalphotos.net/ photostock

Psi

Ovo su pasmine koje najmanje laju

Volimo pse, ali ne volimo (a pogotovo naše komšije) da slušamo beskonačan lavež. Ako tražite psa koji je blag za uši i laje vrlo malo ili nimalo, razmislite o nekoj od sledećih pasmina:

Psi utorak 28.01. 08:50 Komentara: 23

Konačno i u Srbiji: Prva banka krvi za pse

Potreba za ovakvom inicijativom u Srbiji je velika, zato je Nišlija Zoran Cvetković uzeo stvar u svoje ruke - doktor veterine je pokrenuo prvu banku krvi za pse u našoj zemlji, koja već sada ima oko 150 donora.

Psi ponedeljak 27.01. 15:47 Komentara: 21

Top 10 pasa za porodicu sa decom

Odlučili ste da decu obradujete i poklonite im kućnog ljubimca, ali niste sigurni kako da odaberete odgovarajućeg štenca. Dobro pravilo je da izaberete rasu koja po temperamentu, veličini i nivou energije odgovara načinu i ritmu života vaše porodice. Predstavljamo vam 10 pasa koji su posebno pogodni za decu.

Psi utorak 21.01. 08:50 Komentara: 67

Nemački bokser: Večno štene

Nemačkog boksera često nazivaju "psom prekrasne ružnoće". Radi se o nežnom i zaigranom psu privrženom porodici koji je uz to i odličan pas čuvar i policijski i vojni pas.

Psi ponedeljak 20.01. 08:50 Komentara: 11
strana 1 od 13 idi na stranu