Psi imaju zdravije zube od ljudi

Psi sa svojim zubima, koji neretko ostanu zdravi tokom celog života, mogu dočekati stare dane, dok mi često idemo kod zubara zbog karijesa, rupica i generalno loših zuba.

Izvor: B92

Utorak, 14.01.2014.

13:05

Default images

Zašto se psima zubi, osim ako se ne radi o genetskoj bolesti, kvare mnogo ređe nego ljudima? Odgovor je vrlo jednostavan. Karijes pa tako i kvarenje zuba uzrokuje bakterija streptokoka mutans koja živi u ustima i hrani se šećerom.

Budući da smo mi mnogo skloniji unošenju velike količine šećera kojima hranimo naše streptokoke, ta se bakterija u psećoj usnoj šupljini ne razvija u onoj meri u kojoj se razvija u ljudskoj.

Podsetimo se ovde da psi ne smeu da jedu slatko i iz drugog važnog razloga - zato što ne mogu da apsorbuju šećer kao ljudi pa se on taloži u njihovim bubrezima. Posebno je štetna čokolada koju bi rado pojeli, ali koja uz šećer sadrži i kakaovac i kofein koje psi ne mogu da svare.

Foto: freedigitalphotos.net/ photostock

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: