Otvorena rekonstruisana kuća Bore Stankovića u Vranju

Spomen-kuća Bore Stankovića otvorena je u Baba Zlatinoj ulici posle višemesečne rekonstrukcije, u koju je Ministarstvo kulture zajedno sa lokalnom samoupravom Vranja uložilo oko 5,3 miliona dinara.

Kultura

Izvor: B92, Beta

Utorak, 06.11.2018.

18:23

Otvorena rekonstruisana kuća Bore Stankovića u Vranju
Foto: YouTube Screenshot

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević na svečanosti je rekao da je Vranje grad velike kulturno-istorijske tradicije, kao i da se zajedno sa svojim građanima ubraja u "one ljude i krajeve koji imaju šta i koga da pamte".

"Vaš grad ima ogromnu kulturnu tradiciju, ali je još važnije da ima i ljude koji žele da se ozbiljno bave unapređenjem kulture i mogu reći da će Ministarstvo nastaviti da pruža punu podršku naporima i projektima koji dolaze iz Vranja", rekao je Vukosavljević.

On je dodao da će Ministarstvo kulture, koje sa oko pet miliona dinara finansira i rekonstrukciju zgrade Selamluka - Pašinog konaka u kojoj je smešten vranjski Narodni muzej, nastaviti da i u narednom periodu pomaže Vranju u obnovi kulturne infrastrukture.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković je rekao da je tokom rekonstrukcije Spomen-kuće Bore Stankovića potpuno uređen enterijer, dvorište i krov zgrade, kao i da će grad adaptirati kompletnu kaldrmu u Baba Zlatinoj ulici.

On je naveo da "Spomen-kuća Bore Stankovića ne predstavlja samo arhitektonsko blago, sa statusom spomenika kulture od nacionalnog značaja, ona je i čuvar jednog prošlog vremena".

Saradnica za kulturu i informisanje u kabinetu premijerke Ane Brnabić, Milena Popović, rekla je da "kulturno nasleđe i tradicija predstavljaju žilu kucavicu jedne države i naroda" i navela da se završetak obnove vranjskog Pozorišta "Bora Stanković" očekuje do kraja septembra 2019. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: