Festival Krokodil zbog kiše večeras u Kombank dvorani

Zbog najavljenih loših vremenskih uslova festival KROKODIL biće večeras otvoren u glavnoj dvorani nove Kombank dvorane, u kojoj će biti upriličen i svečani koktel uz izložbu. Ulaz na festival je besplatan i otvoren za sve zainteresovane. I ove godine festival ima humanitarni karakter, a cilj je podizanje svesti javnosti o doniranju i transplataciji.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 15.06.2018.

10:01

Festival Krokodil zbog kiše večeras u Kombank dvorani
Foto promo

Drugo veče festivala KROKODIL održaće se tradicionalno na platou ispred muzeja Jugoslavije u subotu 16. juna od 20 sati, a prateći programi odvijaće se tokom 16, 17. i 18. juna u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Otvaranje festivala obeležiće svečano otvaranje izložbe kao i projekcija dokumentarnog filma o desetogodišnjici postojanja festivala, a pod nazivom "Okrutni optimizam: Naših prvih 10 godina".

Kroz čitanja, sofa-intervjue i performanse predstaviće nam se Mira Furlan, Vedrana Rudan, Marko Vidojković, Abdulah Sidran, Marko Tomaš, Rumena Bužarovska, Marko Šelić Marčelo, Dejan Atanacković, Vladimir Arsenijević, Njuz.net sa Zoranom Kesićem i News Bar. Biće predstavljen animirani film Untravel Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg. Sa junakinjom ovog filma razgovaraće glumac Bane Trifunović. Obe festivalske večeri zatvoriće koncerti Kralja Čačka i Bojane Vunturišević od 22 sata.

Osim sofa-intervjua, izložbe, nastupa, čitanja, te muzičkih performansa, festival KROKODIL će i ove godine organizovati raznolike tribine u okviru kojih će se baviti najaktuelnijim društveno-političkim temama iz perspektive kulture.

Debatni program održaće se 16. juna od 12 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Razgovor o poeziji te njenim formatima i alatima za komunikaciju pod nazivom "Ko j*** knjigu!" otvoriće KROKODILov debatni program u okviru koga će biti predstavljen "Versopolis" kao jedna od najuspešnijih evropskih platformi za promociju savremenog pesništva.

Namera razgovora je da problematizuje i u pitanje dovede medij knjige kao vrhunskog formata u koji se "pakuju" književna dela. U okviru drugog dela debatnog programa biće predsatvljena knjigu Ranka Bugarskog "Govorite li zajednički? Ili U kojoj je meri Deklaracija o zajedničkom jeziku postigla svoj cilj?". Glavni cilj ovog projekta je stvaranje prostora za istorijski i inter-kulturalni dijalog kroz kreiranje mreže istoričara, pisaca, novinara, studenata i šire publike koja će doprineti rešavanju konflikta, uzajamno poštovanim istorijskim narativima i inkluzivnijoj kulturi sećanja.

Treću godinu festival ima i humanitarni karakter, a cilj je podizanje svesti javnosti o doniranju i transplantaciji organa. Organizatori festivala poručuju da će ove godine kroz interesantne programe skrenuti pažnju na ovu temu kako bi uticali na menjanje svesti ljudi, rušenje predrasuda i informisanja javnosti o ovoj često tabuiziranoj temi kod nas. Napominju da je u Srbiji u prethodne tri godine utrostručen broj donora, ali je i dalje neophodno donošenje novog zakona o transplantaciji koji je spas za hiljade ljudi koji godinama čekaju na novu jetru, bubreg, srce.

Deseti jubilarni KROKODIL je, baš kao i svih prethodnih godina, besplatan i otvoren za sve. Organizatori navode i da je ovogodišnji festival poslednje izdanje festivala u dobro poznatom formatu, s naznakom na regionalne autore.

Od naredne godine uvode nove i unapređene programske prakse. Već u junu 2019. predstaviće "značajno osveženo" izdanje festivala, čiji će akcenat velikim delom biti posvećen predstavljanju nekih od najvećih savremenih književnih imena na svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: