Šmid: U posebnoj sam vezi sa muzikom Čajkovskog

Čajkovski i njegova muzika su uvek bili važan deo mog umetničkog života i verujem da će tu povezanost osetiti večeras beogradska publika, kazao je Tanjugu Benjanmin Šmid, jedan od najznačajnijih violinista sadašnjice pred koncerte večeras i sutra sa Beogradskom filharmonijom na sceni Kolarca.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 26.04.2018.

11:58

Šmid: U posebnoj sam vezi sa muzikom Čajkovskog
Foto: Tanjug Video Screenshot

Šmid će svirati Violinski koncert Čajkovskog, a na programu su "Polovetske igre" Borodina, a na kraju, "najveći skandal u istoriji muzike" - "Posvećenje proleća" Stravinskog.

Beogradskom filharmonijom na oba koncerta upravljaće maestro Gabrijel Felc. Benjamin Šmid pravi je primer superstara u klasičnoj muzici.

Široki repertoar, od uobičajenih kompozicija do džez improvizacija, violinista je zabeležio na više od 50 albuma, a o njegovoj svestranoj karijeri snimljeno je i nekoliko filmova. Šmid je uvršten u najveće violiniste 20. veka.

Šmida je ekipa Tanjuga zatekla u pripremama za generalnu probu koncerata koji predstavljaju prvorazredne kulturne dogadjaje.

Maestra iz Austrije napominje da je dela Ccajkovskog svirao sa 16 godina na jednom muzičkom takmičenju u Parizu, što je kasnije odredilo njegovu karijeru.

"Kasnije kroz karijeru stalno sam iznova otkrivao i upoznavao muziku Ccajkovskog. Eto, juče na probi sa dirigenntom gabrijelom Felcom dogodilo se nešto slično. Bogatstvo klasične muzike jesu remek dela velikih majstora i moja ambicija je da ih uvek nanovo otkrivam kako bi ih što bolje predstavio publici i lično uživao u njima" kazao je Benjamin.

Kaže da su rad i nastup sa Beogradskom filharmonijom za njega veoma značajno umetničko i životno iskustvo.

"Na probama sam bio okružen izuzetnim muzičarima koji sviraju sa mnogo strasti. Siguran sam da će publika to videti večeras i sutra uveče na Kolarcu. Srećan sam što beogradska muzika cenu klasičnu muziku. Oba koncerta su rasprodata i učinićemo sve da pažnju publike pretvorimo u obostrano zadovoljstvo" kazao je Ssmid.

U drugom delu koncerta beogradska publika će biti u prilici da čuje izvodjenje kompozicije "Posvećenja proleća" Igora Stravinskog.

Na premijeri je, pre više od 100 godina, ovo delo izazvalo šokantnu reakciju, ne samo zbog do tada nezamislive muzike koju je izvodio ogroman orkestar, već i "varvarske" koreografije Nižinskog. Danas važi za autentično remek delo klasične muzike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: