Beogradska premijera predstave "Crvena"

Predstava "Crvena" je filozofski obračun sa kulturnim konceptom u kojem je se nalazi Budva, izjavio je Danilo Marunović reditelj te predstave čija je beogradska premijera zakazana za 2. novembar u Ateljeu 212.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2016.

14:30

Beogradska premijera predstave

Predstava "Crvena" po tekstu Džona Logana nastala je kao narudžbina festivala "Budva grad teatar" i premijerno je odigrana 6. avgusta na budvanskoj sceni "Vještica".

U predstavi igraju Branislav Lečić i Marko Grabež. Danilo Marunović naglašava da se u "Ateljeu 212" ne oseća kao gost, jer su probe za pripremu predstave upravo održavane u ovom beogradskom teatru.

"Velika mi je čast što ćemo beogradsku premijeru održati u tako kultnom pozorišnom prostoru kao što je Atelje 212. Svoj pozorišni debi imaću na sceni na kojoj su počinjali velikani teatra. Nije bilo lako prilagoditi predstavu za scenu na otvorenom kao što je to 'Vještica' u Budvi gde su glumci igrali pod sitnom kišom, a vetar nosio scenografiju. Radujem se što će 'Crvena' nastaviti svoj pozorišni život u 'Ateljeu 212' gde će se naći na stalnom repertoaru", kazao je Marunović.

On je istakao da "Crvena" govori o promeni kulturnog koncepta u svetu a koji j najbolje uočljiv u mestima kao što je Budva.

"Naša predstava poručuje da "umetnost koja menja svet više nikome nije potrebna" i u tom smislu Budva je kao lokacija za premijeru 'Crvene' bila idealna. Budva je simbol propadanja kvalitetnog kulturnog koncepta. Takve stvari se događaju i u Beogradu koji je bio simbol lepog i kvalitetnog u umetnosti", kazao je Marunović.

Branislav Lečić, jedan od protagonista predstave naglasio je da je za celu ekipu predstave "Crvena" beogradska premijera jako važna.

"Beograd je najvažniji regionalni kulturni centar. Mi govorimo o kulturi koja postaje estrada i u kojoj je sve veća doza kiča. Odnos prema kulturi mora da se promeni, jer polako srednja društvena klasa koja ima najviše kulturne potrebe polako nestaje. Predstavom smo želeli da slikamo taj sudar arhitepske potrebe za kulturom i estrade koja sve više osvaja različite prostore", kazao je Lečić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: