Svetski dan knjige i korona: Onlajn program "Čitaj, ne skitaj, sa knjigom se slikaj"

Svetski dan knjige i autorskih prava širom sveta se obeležava 23. aprila, od 1995. godine, kada je Unesko na Generalnoj konferenciji u Parizu utvrdio ovaj datum, kako bi popularizovao čitanje i knjigu.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 23.04.2020.

12:21

Svetski dan knjige i korona: Onlajn program
Foto: depositphotos/kwanchaidp

"Biblioteka grada Beograda je uvek obeležavala Svetski dan knjige sa gostima iz javnog života u našoj zgradi u Knez Mihailovoj ulici, a danas u uslovima pandemije organizovali smo onlajn program sa poznatim ličnostima 'Čitaj, ne skitaj, sa knjigom se slikaj'", kazala je Tanjugu Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda.

Datum je izabran i zbog toga što su na taj dan 1616. godine preminula dva velika pisca svetske književnosti Migel de Servantes i Vilijam Šekspir.

Biblioteka Grada Beograda je prethodnih godina Svetski dan knjige obeležavala tradicionalnom akcijom "Svi smo u biblioteci", u okviru koje su poznate ličnosti, muzičari, pisci, novinari sportisti - bili u ulozi bibliotekara.

Prema rečima Jasmine Ninkov, korisnici Gradske biblioteke odgovorili su na višednevnu digitalnu akciju "Čitaj, ne skitaj, sa knjigom se slikaj" u kojoj su poznate ličnosti pozivale poštovaoce knjige da se slikaju sa svojim omiljenim štivima.

"Odabrali smo 10 najboljih na osnovu najvećeg broja lajkova na stranici naše biblioteke na Fejsbuku. Odabrani će biti nagrađeni članskim kartama biblioteke i knjigama iz naše edicije Vrhovi", kazala je Jasmina Ninkov.

Ona je naglasila da Gradska biblioteka radi u specijalnom režimu.

"Naši zaposleni rade od kuće. Obavljamo naše poslove i imamo specijalne onlajn servise. Posebno smo ponosni na izbor dokumentarnih i kratkometražnih filmova koji su dostupni svima preko jednog od naših onlajn servisa. Ljubiteljima knjige je dostupna i naša digitalna biblioteka sa velikom količinom sadržaja, ali i elektronske izložbe...", kazala je Jasmina Ninkov.

Rad s korisnicima za sada će, kaže, sačekati preporuke i upustva Kriznog štaba Grada Beograda i Sekretarijata za kulturu.

"Kordinacija sa nadležnima je jako važna za upravljanje biblioteke u situaciji suzbijanja pandemije virusa kovid 19. Za sada radimo onlajn, a u nekom doglednom vremenu, uz poštovanje svih propisanih mera zaštite, počećemo da radimo sa korisnicima", kazala je Jasmina Ninkov.

Ministarstvo kulture i informisanja uputilo je pre dva dana preporuku svim bibliotekama, arhivima, muzejima i galerijama u Srbiji da od srede 22. aprila nastave rad, uz striktno poštovanje svih preventivnih mera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: