Održana promocija romana "Zabluda Svetog Sebastijana"

Beogradska promocija romana "Zabluda Svetog Sebastijana" Vladimira Tabaševića, dobitnika Ninove nagrade za 2018. godinu, održana je pre dva dana u Velikoj sali SKC-a u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 05.02.2019.

08:00

Održana promocija romana
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ

O romanu su, osim autora, govorili i književni kritičari i članovi Ninovog žirija Tamara Krstić i Marjan Čakarević, a razgovor je modelirala Jasmina Radojičić urednica izdavačke kuće Laguna.

Uzimajući kao podtekst priču o Svetom Sebastijanu, Vladimir Tabašević u svom novom romanu problematizuje fenomen žrtve i zablude o njoj.

Zablude o nama koji "činimo dobro", zablude o našim pravedničkim nastojanjima, zablude u kojima često držimo druge kako bi naše "spasiteljske misije" imale "publiku".

Poigravajući se sa likovima koji se samodoživljavaju kao pravednici i kao žrtve, autor ispisuje priču o ratu devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije, ali i priču o savremenim zabludama u kojima se sećanja neprestano preobražavaju.

Tabašević je na početku razgovora kazao da se posle dobijanja NIN-ove nagrade našao u specifičnim, otežavajućim okolnostima.

"Umesto da nastavim da se bavim knjževnošću, što je prirodno stanje i ambicija pisca, ušao sam u poziciju samopromovisanja kroz davanje intervjua, učestvovanje u medijskim sadržajima. To je razgovor o stvaralaštvu i odnos prema vlastitoj književnosti se zapravo menja u tim okolnostima", kazao je Tabašević.

Nagrađeni pisac je napomenuo da je voda velika inspiracija za njega i tri romana koje je napisao.

"Misisipi, Dunav i Neratva su reke kroz koje analiziram fenomen vode u svojim knjigama. Odnos vode i čoveka i značaj i simboličko mesto vode u našem svetu predstavljaju mesta mog interesovanja. Voda je nadragoceniji momenat moje inspiracije i te reke se pojavljuju sve vreme u mojim romanima", rekao je Tabašević.

Za njega nema dileme da pisanjem komunicira i sa preživljenim u sopstvenom sistemu sećanja.

"Moja ideja je da čitalac sam sebi priča priču dok čita moj tekst. Priča može da se ispriča u pet reči. Živimo u vreme književnosti kada čitaoci očekuju da im neko ispriča priču kao da popiju čašu limunade. Verujem nasuprot tome da čitalac mora da sedne i da aktivno participira u nastajanju književnosti i da se bavi jezikom na kojem želi da čita književnost", kazao je Tabašević.

Tamara Krstić je napomenula da ima veliku odgovornost prema piscima i književnosti koji su činili našu kulturu boljom.

"Najveća satisfakcija u mom četvorogodišnjem učestvovanju u radu Žirija za dodelu Ninove nagrade je mogućnost da se otkrije novi autentični glas koji promišlja o tome šta je roman, ali i o tome šta bi mogao da bude. Tabaševićevi romani su neka vrsta eksperimenta koja provocira veliko uzbuđenje za vreme čitanja tih knjiga", kazala je Tamara Krstić i dodala da je "Tabašević iz potpuno drugačijeg sveta pesništva, koji ima drugačiji pogled na život i egzistenciju", kazala je Krstićeva.

Marijan Čakarević je rekao da postoji konstantna tematska linija koja opisuje stradanje jednog dečaka u knjigama Vladimira Tabaševića.

"Konstanta je i izrazito poetizovani jezik, gde nije uvek lako prepoznati gde počinje jedna rečenica, a gde se završava sledeća. Kod pisca postoji tok svesti koji je jednostavno takav. To je najbliže nadrealizmu", kazao je Čakarević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: