Beopolisov "Mali sajam" od 20. oktobra

Mali sajam na kojem će učestvovati izdavačke kuće „Booka“ i „Fabrika knjiga“ biće održan od 20. oktobra do 2. novembra u beogradskoj knjižari Beopolis.

Izvor: B92
Podeli

- Izdavači traže novi odbor Sajma knjiga
- 59. Sajam knjiga donosi nova pravila
- Izdavači: Za Sajam knjiga, a ne diskont

Ovu „prestižnu kulturnu manifestaciju“ sasvim neformalnog karaktera, kako kroz šalu kažu iz Beopolisa u razgovoru za B92, otvoriće pisac Viktor Ivančić 20. oktobra u 19 časova.

„Naš prvi Mali sajam trajaće dve nedelje, nedelju dana pre i tokom Sajma knjiga. Želja nam je bila da našim prijateljima i izdavačima koji neće učestvovati na velikom sajmu damo dovoljno prostora u našoj knjižari“, navode iz Beopolisa. „Cilj nam je da se družimo i lepo provedemo uz knjige i muziku. 'Fabrika knjiga' i 'Booka' ponudiće svoja izdanja po posebnim, sajamskim cenama, a ukoliko bude interesovanja, osim promocije knjige ‘Radnici i seljaci’ Viktora Ivančića, organizovaćemo i druga dešavanja.“

Viktor Ivančić rođen je 1960. godine u Sarajevu, a danas živi u Splitu. Bio je jedan od osnivača i dugogodišnji glavni urednik časopisa „Feral Tribune“. Do sada je objavio prozu „Bilježnica Robija K.“, studiju „Točka na U“, zbirke ogleda „Lomača za protuhrvatski blud“ i „Šamaranje vjetra“.

Od 2005. godine „Fabrika knjiga“ objavila je sledeće Ivančićeve knjige: „Robi K.“, u dva toma; a onda i „Robi K. Treći juriš!“, zbirke ogleda „Animal Croatica“, „Zašto ne pišem i drugi eseji“ i „Jugoslavija živi vječno“, kao i romane „Vita active“ i „Planinski zrak“.

Priče sabrane u knjizi „Radnici i seljaci“ su analize posledica rata i divljačke, kvaziliberalne i kvazidemokratske transformacije hrvatskog (srpskog, bosansko-hercegovačkog…) društva. Likovi u ovim pričama – radnici, seljaci i šačica pripadnika poštene inteligencije – notorni su gubitnici tranzicije, koji u egzistencijalnoj krizi preispituju svoju prošlost, tragajući za uzrocima vlastitih nevolja.

Optimizam nastaje u trenutku spoznaje i donošenja odluke, koju Ivančićevi junaci potom sprovode. Svaku od tih odluka sažima jedna jedina reč: pobuna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 22 idi na stranu