Američka nagrada za književnost Mekbrajdu

Američku Nacionalnu nagradu za književnost za 2013. u oblasti beletristike dobio je Džejms Mekbrajd za roman "The Good Lord Bird" o životu borca protiv ropstva Džona Brauna.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.11.2013.

14:23

Default images

Nacionalnu nagradu u oblasti publicistike dobio je novinar "Njujork tajmsa" Džordž Parker za delo "The Unwinding: An Inner History of the New America" posvećeno ekonomskom razvoju Amerike.

Meri Šibist dobila je nagradu za poeziju za "Incarnadine: Poems" dok je Amerikanka japanskog porekla Sintija Kadohata proglašena za najboljeg pisca za mlade, prenose elektronski mediji.

Nagrađeni autori, koje je odabrao žiri koji čine pisci, knjižari i drugi profesionalci, dobijaju po 10.000 dolara.

Nacionalna nagrada za književnost ustanovljena je 1950. i jedno je od najprestižnijih književnih priznanja u SAD.

Dodeljuje je Nacionalna fondacija za knjigu u četiri kategorije (poezija, literatura za mlade, publicistika i beletristika) a među dosadašnjim laureatima su Vilijam Fokner, Kormak Makarti, Suzan Sontag...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: