Dodeljene nagrade “Branko Ćopić”

Pisci Marko Krstić i Zoran Kostić ovogodišnji su dobitnici nagrade “Branko Ćopić” saopštila je 27. aprila zadužbina našeg čuvenog pisca.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 27.04.2012.

16:56

Default images

Krstić je nagrađen sa svoj roman “Viktorija”, triler sa elementima melodrame, koji je objavila izdavačka kuća “Mono i Manjana”. Ova knjiga govori o o ljudima u postrevolucionarnoj Srbiji i njihovim izgubljenim iluzijama.  

Zbirka pesama “Srp” donela je Kostiću nagradu u kategoriji pesničkih ostvarenja. U obrazloženju nagrade za poeziju navodi se da Kostić iz drugačijeg ugla gledanja opevava i stare i nove pesničke teme i tako na samosvojan način baštini srpsku pesničku tradiciju.

Nagrada “Branko Ćopić” dodeljuje se od strane Zadužbine Branka Ćopića. Zadužbina je osnovana 1989. željom dr Bogdanke Ilić Ćopić, supruge književnika. Cilj osnivanja Zadužbine je nagrađivanje pisaca za dela, napisana i objavljena na srpskom jeziku, a njeno sedište je u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

O nagradama su odlučivali članovi Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Svetozar Koljević, Milosav Tešić, Matija Bećković, Dušan Kovačević i dopisni član SANU Nada Milošević Đorđević.

Nagrada “Branko Ćopić” dodeljuje se svake godine za poeziju i prozu, a prošlogodišnji dobitnici su Emir Kusturica i Ivan Negrišorac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: