Uži izbor za Vitalovu nagradu

Dela Petra Sarića, Vladimira Kecmanovića i Davida Albaharija uvrštena su u uži izbor za prestižnu književnu nagradu "Zlatni suncokret", koju tradicionalno dodeljuje fabrika Vital iz Vrbasa.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 16.01.2009.

10:00

Default images

U užem izboru za Vitalovu nagradu su knjige "Sara" Petra Sarića, u izdanju Srpske književne zadruge (SKZ) iz Beograda, "Top je bio vreo" Vladimira Kecmanovića, u izdanju Via printa iz Beograda i zbirka priča "Svake noći u drugom gradu" Davida Albaharija, takođe u izdanju SKZ, saopštio je žiri.

Fabrika Vital iz Vrbasa ove godine dodeliće nagradu "Zlatni suncokret" po trinaesti put. Novčana vrednost priznanja je 5.000 evra, u dinarskoj protivvrednosti, uz štampanje nagrađene knjige.

Žiri Vitalove nagrade radi u sastavu: Jovan Zivlak, Nikola Strajnić i Vladimir Gvozden, a dobitnik priznanja biće proglašen do početka februara.

Žiri je u saopštenju naveo da se opredelio za tri različite priče, od kojih jedna tematizuje nedavnu istoriju u okvirima tradicionalne ruralne kulture, druga govori o posledicima tragičnih sukoba na tlu bivše države, dok junaci treće lutaju po rubovima moderne kulture.

"Ove tri knjige, reklo bi se, najbolje pokazuju opsege savremene srpske pripovedačke umetnosti i u generacijskom i u tematskom, i u stilskom smislu, uključujući i različite ideološke i značenjske smislove", naveo je žiri.

Roman "Sara" Petra Sarića s Kosova, prema navodima žirija, "klasična je priča u realističkom maniru, o usponu i propasti jedne porodice u tradicionalnoj seoskoj zajednici u Crnoj Gori u razdoblju između Prvog i Drugog svetskog rata".

Kecmanovićev roman o ratu u Bosni, o tragizmu pojedinačnih sudbina u borbi za preživljavanje tokom opsade Sarajeva, ispričan je iz ugla dečaka, u kratkim rečenicama koje reflektuju složenu isprepletanost dobra i zla, njihovu neodvojivost i nerazlučivost u ljudskoj prirodi, naveo je žiri.

Priča Davida Albaharija, prema oceni žirija, "složena je i pripovedački lucidna slika našeg vremena u kojoj se sustiču sudbina pojedinca u njegovim egzistencijalnim traganjima, politika i istorija".

"Zlatni suncokret" se dodeljuje počev od 1996. godine, za najbolju knjigu objavljenu na srpskom govornom području, u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: