Dela „Beogradske grupe“ u Kruševcu

U Umetničkoj galeriji Narodnog muzeja u Kruševcu 3. juna biće otvorena izložba „Slikari kontinuiteta - slikarstvo Beogradske grupe“, koja obuhvata četrdesetak dela iz kolekcije Muzeja savremene umetnosti iz Beograda.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 31.05.2011.

16:47

Default images

Publika će moći da sagleda pojedinačne doprinose umetnika u afirmaciji slikarstva posleratnog srpskog modernizma, navodi se u saopštenju MSU.

Beogradska grupa osnovana je 1958. godine i činili su je slikari Đorđe Bosan, Ksenija Divjak, Olivera Kangrga, Majda Kurnik, Mario Maskareli i vajari Nikola Janković, Angelina Gatalica, Slavoljub Vava Stanković i Matija Vuković.

Figurativnost koju je negovala Beogradska grupa ima svoje postulate u rečniku poetskog realizma i kruga intimističkog slikarstva tridesetih godina prošlog veka. Umetnici iz te grupe postepeno su se udaljili od centralne linije razvoja posleratnog modernizma.

Bez obzira na skrajnutu poziciju koju su slikari Beogradske grupe zauzimali u svom vremenu, svojim delovanjem i neposrednim učešćem na likovnoj sceni Beograda ukazali su na razvoj slikarstva i izvan dominantnog modela tokom šezdesetih godina.

Izložba „Slikari kontinuiteta - slikarstvo Beogradske grupe“ biće otvorena do 29. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: