"Jež" 60-ih godina prošlog veka

Izložba karikatura "Jež:šezdesetih prošlog veka" biće otvorena 2. aprila u Art centru na drugi dan Ježeve slave Prvog Aprila, najavio je najpoznatiji srpski humoristički list "Jež".

Izvor: Tanjug
Podeli

Izložba iz privatne kolekcije Slobodana Jovanovića predstavlja izbor karikatura autora iz šezdesetih godina prošlog veka, tu su "čuveni vitezovi ježevog pera" Aleksandar Daskalović, Dragan Savić, Karolj Seleš, Vlada Katić, Feri Pavlović, Milorad Dobrić, Predrag Koraksić, Dragutin Gane Milanović, Zoran Jovanović, Slobodan Milić, Dimitrije Živadinović i "jedina poetesa karikature" Desa Glišić.

Kako je istaknuto u najavi "Ježa", 60-te godine u svetu su bile godine blagostanja pošto su zalečene rane i obnovljene veze medju ljudima posle Drugog svetskog rata, ali su plodno tlo za karikaturiste koji se prirodno bave onim što je negativno u društvu.

Za naše karikaturiste to su bile značajne godine, jer su se vraćali ovenčani nagradama u Italiji, Belgiji, Holandiji i SAD.

"Dva elementa odredjuju vrednost karikaturiste: sposobnost da uoči problem i da njegovu suštinu odvoji od spoljnih i sporednih nanosa i veštine da linijom deformiše oblik do nemogućeg. Što je karikatura neverovatnija, to je njena poruka efektnija i efikasnija", navodi "Jež" uz ocenu da autori "Ježa" od pre pet decenija imaju sve ove osobine.

Na izložbi u Art centru izloženo je preko sedamdeset radova-karikatura šezdesetih godina, to su crno-bele karikature u istoj boji u kojoj je štampan i sam list. U okviru izložbe u ponedeljak 4. aprila biće održan Okrugli sto sa temom karikatura šezdesetih u listu "Jež".

Likovno

Preminuo slikar Džengis Redžepagić

Likovni umetnik i docent Državnog univerziteta u Novom Pazaru Džengis Redžepagić preminuo je 29. aprila posle kraće bolesti, u 57. godini života, saopštila je zemunska galerija „Stara kapetanija“.

Likovno subota 30.04. 14:41 Komentara: 2

Vodič kroz zbirku D. Damnjanovića

Autorsko vođenje kroz izložbu dela iz Poklon-zbirke Dragoslava Damnjanovića beogradskom Narodnom muzeju, koja je postavljena u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu, biće priređeno 30. aprila od 12.00 časova.

Likovno petak 29.04. 15:14 Komentara: 1

Slike španskih predela u Servantesu

U galeriji Instituta Servantes 5. maja u 19h predstaviće se mlada umetnica iz Beograda Gordana Nikolić serijom slika koje predstavljaju španske predele, preko Kastilje i Leona, Andaluzije, Katalonije, Galisije..

Likovno sreda 27.04. 18:41 Komentara: 0

Igor Kordej izlaže u Beogradu

U petak 29. aprila u galeriji Loft u ulici Grčića Milenka 51 u biće otvorena izložba monoprintova Igora Kordeja jednog od najznačajnijih ilustratora i stip crtača današnjice.

Likovno sreda 27.04. 09:54 Komentara: 6
strana 1 od 16 idi na stranu