Frensis Ford Kopola o Marvelovim filmovima: "Iznova ih snimaju i na kraju su isti"

Američki reditelj Frensis Ford Kopola smatra da su veliki studijski filmovi, uključujući "Dune" i "No Time to Die", gotovo identični i da se rediteljski talenat gubi u današnjoj industriji.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 18.02.2022.

12:06

Frensis Ford Kopola o Marvelovim filmovima:
Foto: Profimedia

Reditelj kultnih filmova "Kum" i "Apokalipsa danas" je kritički govorio o prirodi blokbastera današnjice, izrazivši zabrinutost da veliki filmski stvaraoci traće svoje talente.

"Nekada su postojali studijski filmovi. Sada postoji Marvelov Univerzum. Marvelova produkcija je jedan prototip filma koji se pravi iznova i iznova, da bi izgledao drugačije", rekao je Kopola za GQ magazin.

Surovi Ridli Skot: "Marvelovi filmovi su dosadne priče i još dosadniji specijalni efekti"

"Čak i talentovani ljudi – npr. 'Dune' koji je napravio Denis Vilnev, veoma talentovan umetnik, i 'No Time to Die' u režiji Karija Fukunage – izuzetno nadareni umetnici, i ako pogledamo ta dva filma, mogli bismo da izvučemo istu sekvencu iz oba i da ih spojimo", ispričao je reditelj.

Govoreći o svojoj odluci da se povuče iz filmskog stvaralaštva nakon filma "The Rainmaker" iz 1997. godine, Kopola je rekao: "Uvek sam osećao da nisam napustio filmski posao. Filmski posao je mene napustio. Otišao je u drugom pravcu".

Reditelj je istakao da kako se filmski posao menjao sve mu je manje bio zanimljiv.

Podsetimo, Kopola je pre više od godinu dana izazvao mnoštvo reakcija jer je rekao da prezire Marvelove filmove o superherojima. Njegovi komentari usledili su u kontekstu odbrane kolege reditelja Martina Skorsezea koji je rekao da Marvelovi filmovi nisu kinematografija.

"Martin je bio fin kada je rekao da to nije kinematografija. Nije rekao da je to odvratno, što ja upravo tvrdim", istakao je tada Kopola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: