Prema velikom izboru kritičara, ovo je najbolji hrvatski film svih vremena VIDEO

Film "H-8" reditelja Nikole Tanhofera iz 1958. u najnovijem, trećem izboru kritičara proglašen je najboljim hrvatskim igranim filmom svih vremena.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 26.11.2020.

12:27

Prema velikom izboru kritičara, ovo je najbolji hrvatski film svih vremena VIDEO
Foto: Getty Images, George Konig / Stringer

Najbolji dokumentarni film je "Od 3 do 22" Kreše Golika (1966.), a najbolji animirani "Surogat" Dušana Vukotića iz 1961.

"U obzir su došli svi filmovi nastali u proteklih 75 godina, od Lisinskog iz 1944. do naslova iz 2019., ukupno nešto više od 400-tinjak njih čiji je većinski producent iz naše zemlje. U anketi je učestvovalo 38 osoba oba pola iz Zagreba, Rijeke, Splita, Pule, raznih generacija i kritičarskih senzibiliteta, pa i svetonazora", ističe filmski publicista i organizator izbora Veljko Krulčić.

Dodaje da svaka uređena kinematografija povremeno napravi svoju "inventuru", a kako je prolaskom decenija snimljeno na stotine novih filmova, tako se i organiziraju, odnosno reaktualizuju izbori najboljih ostvarenja u istoriji kinematografije, uključujući i hrvatske. U odnosu na prethodna dva izbora, na kojima je za najbolji hrvatski film od kritičara bio izabran "Tko pjeva zlo ne misli" Kreše Golika iz 1970, došlo je do bitne promene - titulu je preuzeo "H-8", a na drugo mesto probio se "Rondo" Zvonimira Berkovića iz 1966, navodi "Indeks". Slede "Tko pjeva zlo ne misli", "Lisice" Krste Papića, "Breza" Ante Babaje, "Ritam zločina" Zorana Tadića i "Ne okreći se, sine" Branka Bauera. U prvih deset najboljih izabrani su i "Kaja, ubit ću te" Vatroslava Mimice, "Koncert Branka Belana" i kao najnoviji film "Što je Iva snimila 21. listopada 2003." Tomislava Radića iz 2005.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: