Sukob oko prikazivanja filma "Irac": Bioskopi protiv Netfliksa

Kažu da Skorsezeov "Irac" već piše istoriju filma. Ali u nekim zemljama, poput Nemačke, jedva da je mogao da se pogleda u bioskopu. U pitanju je sukob bioskopa i Netfliksa, a u pozadini je veliki novac.

Izvor: B92, dw.com
Podeli
Foto: YouTube/Printscreen
Foto: YouTube/Printscreen

Robert de Niro i Al Paćino ispred kamere, Martin Skorseze iza kamere. "Irac" bi morao da bude film koji privlači horde gledalaca u bioskope. Ali da bi tako bilo, film prvo mora da se nađe na repertoaru. No ovaj film u produkciji Netfliksa jedva da se igde mogao ili još može naći u bioskopima u Nemačkoj.

Kako je pisao nedeljnik Cajt, u pitanju je "bezmalo bojkot ili reakcija na jedan drugi bojkot: to što Netfliks gazi pravila branše. Da li se bioskopi bune protiv novog igrača koji menja pravila, da li se bune protiv novog vremena? Ili je u pitanju više od bioskopskog platna i filma? Borba za kulturu?"

"Radi se o ekonomskoj politici. O pokušaju da se uništi tržište", rekao je Kristijan Brojer, poslovođa lanca bioskopa Jork i predsednik udruženja koje zastupa interese oko 300 nemačkih bioskopa.

On tvrdi da bi prikazivanje filma "Irac" u bioskopu bilo samo reklama za Netfliks. Jer ova divovska platforma je odobrila svega dve sedmice za ekskluzivno prikazivanje u bioskopima, a nakon toga je film već pustila na striming svima koji plaćaju pristup Netfliksu.

U branši je pak uobičajeno da filmovi najmanje četiri meseca ekskluzivno budu u bioskopima pre nego što se prikažu na drugi način – na DVD-u ili televiziji.

Drugi veliki igrači koji imaju platforme slične Netfliksu, recimo Amazon ili novi Dizni+, za sada se drže pravila i ne jure da film puste na platformi dok je još u bioskopu. Zato Brojer kaže da se pred Netfliksovim primerom ne sme popustiti – ako bioskopi pod tim uslovima prikazuju film, onda će i druge produkcije početi da se ponašaju isto.

Ko će pobediti?

Za Cajt je govorio i Kristof Ot, distributer Netfliksovih filmova ka nemačkim bioskopima – onim retkim koji su hteli da prikažu "Irac" ili "Marriage Story". "Filmove ovde finansira firma koja ih proizvodi bez klasičnih sredstava prihoda. Neće biti izdanja na DVD-u, blu reju niti prodaje televiziji", nalazi Ot objašnjenje za Netfliksov postupak.

Istina, mafijaška epopeja od tri i po sata poput Skorsezeovog filma ne bi ni postojala bez Netfliksa. Nijedan veliki studio nije bio spreman da uđe u troškove koji, prema nekim procenama, dostižu 200 miliona dolara.

"Ima određene ironije u tome što je u američkoj produkciji fiksiranoj na superheroje upravo Skorseze, apostol i branitelj klasičnog bioskopa, snimio autorski film sa budžetom blokbastera o superherojima – i zbog toga ušao u pakt sa đavolom", piše nedeljnik Cajt.

List dodaje da će ili Netfliks popustiti i produžiti period između bioskopske premijere i emitovanja na sopstvenoj platformi; ili će morati da živi bez bioskopa, a bioskopi bez njegovih filmova.

U Francuskoj je, recimo, zakonom propisano da između emitovanja u bioskopu i striminga moraju da prođu pune tri godine. O tome Cajt piše: "To znači da film poput 'Irca', koji već ispisuje istoriju filma, ne može da se vidi u bioskopima najveće bioskopske nacije na svetu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 24 idi na stranu