Srpski "Rabbitland“ na 63.Berlinalu

Kratki animirani film "Rabbitland" Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg, uvršten je u takmičarski program "Generation 14+" Berlinskog filmskog festivala, koji se održava od 7. do 17. februara.

Kultura

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 11.01.2013.

14:21

Default images

Film prikazuje jedan dan u životu Zečeva Bez Mozga, intenzivno rozih i glupih stvorenja, sa rupom u glavi umesto mozga. Oni žive u malom naselju koje podseća na kombinaciju ratne zone i favele. Njihovu besmislenu svakodnevicu ispunjava samo jedna aktivnost za koju su sposobni.

Naime, svakoga dana Zečevi ustaju rano i hodaju daleko kako bi glasali na slobodnim i demokratskim izborima koji se u Rebitlandu (Rabbitlandu) održavaju jednom dnevno.

"Rabbitland" je rađen u koprodukciji kuća "Baš Čelik" i "Arhitel", a podržali su ga Filmski centar Srbije i Sekretarijat za kulturu Beograda.

Koristeći se namerno bezopasnim svetom krpenih lutki i plastelinskih figurica, ovaj ironični i antiutopijski kvazidokumentarac predstavlja brutalnu sliku savremenog društva i preispituje neke od njegovih centralnih tema - slobodu izbora, identitet pojedinca/mase, kao i modele uspostavljanja normalne svakodnevice u stanju društvenog kolapsa, navedeno je u saopštenju filmske kuće "Baš Čelik".

Domaća publika 2010. godine bila je u prilici da vidi instalaciju Ane Nedeljković "Zečevi bez mozga" koja je bila postavljena u Kulturnom centru Beograda. Tom prilikom, ona je o svojim neobičnim "junacima" kazala:

"Gluplji od Teletabisa, besmisleniji od Sunđer Boba, srećniji od Barbika - Zečevi Bez Mozga predstavljaju najsavršeniji stadijum koji je evolucija dostigla. Prepoznaju se po rupi u glavi na mestu gde bi trebalo da se nalazi mozak, intenzivnoj roze boji i izbezumljenom pogledu. Njihova inteligencija ih ni u čemu ne ometa, jer je njen koeficijent najniži ikada zabeležen."

Berlinski filmski festival, jedan od najprestižnijih festivala na svetu, ove godine održava se po šezdeset treći put. Žirijem će predsedavati slavni reditelj Vong Kar-vai.

Na prošlogodišnjem festivalu, u sekciji „Panorama“ nagradu publike osvojilo je još jedno srpsko ostvarenje, film „Parada“ Srđana Dragojevića. Glavnu nagradu, čuvenog Zlatnog medveda, osvojio je film "Cezar mora umreti" braće Vitoria i Paola Tavijanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: