Novo lice Ćele kule

Spomen kompleks Ćele kule u Nišu dobio je novo ruho koje je 30. aprila obišao ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.04.2012.

17:44

Default images

Virtuelno predstavljanje Ćele kule i Bitke na Čegru postavka je više kustoskinje Marine Vlaisavljević. Projektant je Slobodan Ristić, a 3D animaciju uradio je Aleksandar Obradović.

“Zaboravljamo istoriju i kad brinemo o zaštiti ne brinemo da ona bude vidljiva”, kazao je ministar novinarima posle razgledanja postavke. On je dodao da treba zaštiti istorijske spomenike ali tako i da to bude dostupno i vidljivo.
Foto: Tanjug
Osim kule adaptirana je i suvenirnica koja dopunjava priču spomenika o podvigu Stevana Sinđelića i njegovih junaka na Čegru. “Ovo je još jedan primer za privlačenje turista”, kazao je Marković podsećajući na sličan projekat obnove Kule Nebojša u Beogradu.

Ministarstvo kulture izdvojilo je za ovaj projekat 1,6 miliona dinara, a novac je utrošen za adaptaciju suvenirnice i nabavku savremene opreme.

U Ćele kuli ostalo je još 59 lobanja, od ukupno 952 koje su Turci uzidali posle Bitke na Čegru 1809. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: