Srbima Sulejman poznatiji od Miloša

O kome Srbi više znaju - o Sulejmanu Veličanstvenom ili knezu Milošu Obrenoviću? Zaključak je jasan - u ovoj "borbi" u Srbiji danas - pobeđuje Sulejman! Građani se pravdaju da je to zbog toga što im je to trenutno dostupno na televiziji.

Izvor: B92, Jelena Kikić, B92
Podeli

Skupa produkcija, dobra reklama, raskošni kostimi, zgodni glumci... učinili su da o istorijskim likovima drugih kultura znamo više nego o domaćim. Istraživali smo koliko nam je blizak život srpskog vladara čiji život nije obrađen u medijima. I bez prevoda sve se razume.

Ulepšan i izmišljen ljubavni život sultana i sultanije, spletke vezira, aga i paša i sultanove uže i šire porodice kao i ovlaš dotaknute istorijske činjenice, postali su deo svakodnevice u sredini u kojoj je poznavanje sopstvene istorije više nego oskudno.

Da li znate koliko je Sulejman imao dece?

-Mislim samo petoro-šestoro, samo mu je Hurem rodila četvoro.

Da li znaš od kad do kad je vladao Miloš Obrenović

Od 925 do 922 jel to?

Da li znate kada je vladao Miloš Obrenović?

- (vrti glavom)...
- Kad bude napravljena serija o Milošu Obrenoviću onda ćemo se detaljno upoznati sa tim. Sad je ovo aktuelno pa pratimo to što nam se servira...
- Bili smo 500 godina pod Turcima, sad najviše turske televizije gledamo. Verovatno zbog toga znamo koliko Sulejman ima dece, zbog serije.
- Ja imam muža Sulejmana tako da mi serija ne treba, a o Obrenoviću znam dovoljno.
- Znamo sigurno ali trenutno, to je za peti razred?
- Razmišljamo sada o nekim drugim stvarima. A vi zbog serije jel?
- Sulejman veličanstveni je vladao od 1520 do 1566.
- 65 ispraviću te kolega, izvini 66, ne, ne, ne...
- A mi smo tu sa istorije...

Istorija je bliska samo onima koji su spremni da o njoj uče. Istoričar Čedomir Antić problem ne vidi u obrazovnom sistemu već u više informacija o istoriji drugih, pre svega na televiziji. Fenomenalan uspeh turske produkcije objašnjava i nedostatkom volje i novca da se snimi serija koje će iznositi činjenice iz istorije Srbije.

"Mi nažalost nemamo takve projekte i mislim da je to posledica jednog nasrtaja na nacionalni ponos u narodu, više nije reč o borbi protiv šovinizma. Reč je o afirmaciji drugih nacionalizama na štetu srpskog i time suštinski nije ukinut srpski nacionalizam već je on proteran na marginu i pretvoren je u jednu opasno radikalno socijalnu mešavinu, koja nažalost ima podršku većeg dela naroda nego što bi realno to bilo normalno," smatra Antić.

Da je od istorijskih činjenica interesantnija romantična verzija života najvećeg osmanskog osvajača potrvđuju merenja gledanosti. Serija "Sulejman" u vrhu je gledanosti u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Makedoniji. Ništa lošije ne prolazi na evropskom i arapskom tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 56 idi na stranu