Četvrtak, 27.11.2014.

13:42

Pripadnici VS idu u mirovnu misiju

Kontigent koji čini vojna bolnica sa 68 pripadnika Vojske Srbije odlazi u mirovnu misiju u Centralnoafričku Republiku.

Izvor: Tanjug

Default images

Ministar odbrane Bratislav Gašić ispratio ih je danas i poručio im da svoju zemlju tamo predstave kao državu posvećenu miru i idealima Ujedinjenih nacija.

Na svečanosti u Generalštabu Vojske Srbije u Beogradu, Gašić je rekao da će do kraja 2014. godine oružane snage Srbije u 18 mirovnih misija UN i EU imati ukupno oko 500 ljudi, što predstavlja "krunu" rada Srbije na polju očuvanja svetskog mira u poslednjoj deceniji.

Prema njegovim rečima, prilikom razgovora sa gotovo svim delegacijama drugih zemalja i vojski uvek je dobijao uveravanja da su srpski vojnici angažovani u misijama potpuno spremni i obučeni da obave sve zadatke i odgovore svim izazovima koji se pred njih postavljaju.

U obraćanju vojnicima i starešinama koji odlaze u Afriku, Gašić je rekao da je njihov zadatak da ono što su naučili u Srbiji primene u toj misiji a da, po povratku, nagomilano iskustvo prenesu mlađim kolegama koji još nisu imali priliku da borave u nekoj misiji.

Gašić ih je podsetio da je Srbija zemlja koja kontinuirano radi na izgradnji mira u svetu, u skladu sa svojim državnim i nacionalnim interesima.

Na kraju svečanosti, Gašić je uručio zastavu Srbije koju će pripadnici VS nositi u mirovnoj misiji komandantu kontigenta pukovniku Milivoju Pajoviću.

Kontigent VS u mirovnoj misiji UN za stabilizaciju u Centralnoafričkoj Republici (MINUSCA) čini vojna bolnica drugog nivoa sa 68 ljudi, od čega medicinski tim čini 46 ljudi, logistički deo 19 vojnika i starešina a troje ljudi će raditi u komandi kontigenta.

U toj misiji VS je od 20. septembra angažovala i po dva štabna oficira i dva posmatrača, što ukupan broj povećava na 72.

Zadatak te vojne bolnice biće pružanje medicinskih usluga pripadnicima misije iz drugih zemalja kao i medicinsko zbrinjavanje lokalnog stanovništva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

20 h

Podeli: