Kultura

Četvrtak, 18.03.2010.

11:23

Predstava iz Slovačke pobednik

Na okončanom 9. Međunarodnom pozorišnom festivalu ,,Slavija" pobedila je predstava ,,Mesec dana na selu" Ivana Turgenjeva u režiji Romana Polaka, u izvođenju pozorišta ,,Astorka Korzo '90" iz Bratislave.

Izvor: Beta

Default images

Na festivalu koji je završen uručenjem nagrade ,,Don Kihot" na sceni pozorišta ,,Slavija", od 9. marta je u takmičarskom programu prikazano osam predstava iz Hrvatske, Brazila, Rusije, Bugarske, Rumunije, Slovačke i Srbije.

Nagradu je u ime ansambla iz Bratislave primila pozorišna kritičarka Julijana Benova.

Jednoglasnu odluku o najboljoj predstavi doneo je žiri čiji je predsednik dr Raško Jovanović (Srbija), a članovi Eleonora Makarova (Rusija) i Blagoje Stefanovski (Makedonija).

Žiri je ocenio da je program festivala bio stilski i žanrovski raznolik i da su, što se tiče kvaliteta izvođenja, postojale velike razlike između pojedinih predstava .

Predstava ,,Mesec dana na selu" urađena je kao ,,lirska komedija, u znaku vodvilja, kadkad propraćena čak i estradnim elementima", a nagrađena je ,,zbog odličnih glumačkih kreacija čitavog ansambla, naročito Marte Sladečkove i Mateja Landla, kao i zbog scenskog okvira Tomaša Rusina i kostima Marije Havran, te zbog uspostavljene izvanredne komunikacije sa gledalištem", obrazložio je žiri.

Žiri je izdvojio za pohvalu i predstavu ,,Sanjao sam bekstvo", po delu ,,Bekstvo" Mihaila Bulgakova, u izvođenju Dramsko-lutkarskog pozorišta iz bugarskog grada Vraca, u režiji Nikolaja Poljakova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: