Život

Petak, 27.12.2019.

09:28

Biti skroman, a sanjati veliko

Usluge Centra za integraciju mladih u Beogradu koristi blizu 500 dece.

Izvor: PR

Biti skroman, a sanjati veliko
Foto: Promo

Mlađi od 15 godina svakodnevno svraćaju u svratišta na dve lokacije, gde ih dočekuju vaspitači i pedagozi, među kojima su neki i sami bivši korisnici svratišta. Stariji od 16 godina u Kafe Baru 16, socijalnom preduzeću CIM-a, imaju priliku da steknu praksu u ugostiteljstvu i pohađaju različite kurseve iz te oblasti, ne bi li im put do formalnog zaposlenja bio lakši.

Upravo su zaposlenje i planovi na polju posla bili tema interaktivne radionice kojoj su pre nekoliko dana prisustvovali zaposleni u kompaniji Samsung i mladi ljudi, bivši korisnici Svratišta, koji danas pred sobom imaju nimalo lak zadatak – da pronađu svoje mesto u društvu.
Foto: Promo
Nakon upoznavanja i razmene priča u okviru grupa, tokom kojih predstavnici kompanije nisu mogli da sakriju oduševljenje otvorenošću i iskrenošću dece, usledio je kreativni deo, kada su mlađi učesnici, kroz crtanje slikovito predstavili svoje želje i ambicije po pitanju zaposlenja. Od profesionalnih vozača, preko barmena i šefova u restoranima, do vlasnica salona lepote, kako kažu neće stići ukoliko ne završe školu. Obrazovanje smatraju najvažnijim preduslovom za uspeh i od njega ne planiraju da odustanu, bez obzira na okolnosti koje su ih zadesile.

Nadalje, kroz razgovor sa starijim i iskusnijim kolegama iz grupa, zaključili su i da ne mogu uspeti sami, bez podrške tima, kao i da do cilja mogu stići samo uz mnogo volje, truda i ulaganja. Radna disciplina, motivacija i proaktivnost takođe su bili tema razgovora, dok su mnogi među štićenicima Centra istakli i da bez pozitivne energije i mnoštva osmeha, na ovaj put ne vredi ni kretati.
Foto: Promo
Šta kada dođu do uspeha? Sav novac koji zarade daće siromašnima i svojim drugarima iz svratišta. Tek ono što preostane, trošiće na sebe. U ovome se složilo svih dvanaestoro predstavnika Centra, podsećajući svojom nesebičnošću volontere iz Samsunga na ono što je zaista i jedino važno – podrška i humanost.

Jedni od drugih naučili su svašta: koliko je bitno biti skroman, kako postavljati sebi male, ostvarive ciljeve, ali i zašto je dobro ponekad sanjati velike snove, čak i onda kada se čini da je sve protiv nas.

Na kraju druženja, učesnici su uz osmehe razmenili poklone i zahvalnice. Pored radionice, Samsung je Centru za integraciju mladih donirao i svoje uređaje, sa idejom da korisnici imaju što bolje uslove za kvalitetan život i ispunjeno slobodno vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: