Petak, 15.02.2013.

21:05

Sukob Palestinaca i vojnika Izraela

Palestinci i izraelski vojnici sukobili su se danas tokom demonstracija na Zapadnoj obali, organizovanih u znak podrške zatvoreniku koji štrajkuje glađu.

Izvor: Beta

Default images

U neredima je povređeno više desetina ljudi.

Izraelska vojska je saopštila da je tokom glavnog skupa ispred zatvora na Zapadnoj obali oko 500 Palestinaca počelo da baca kamenice i zapaljene gume na vojnike, koji su odgovorili suzavcem.

Protesti su se proširili i na druge delove Zapadne obale, gde su, takođe, izbili neredi.

Palestinski lekari su rekli da je više desetina ljudi zadobilo povrede od gumenih metaka i udisanja suzavca, a lakše su povređena i dvojica izraelskih vojnika.

Demonstranti su tražili oslobađanje Samera Isavija, koji već nekoliko meseci, s prekidima, štrajkom glađu protestuje zato što je uhapšen zbog navodnih terorističkih aktivnosti.

Palestinski ministar za zatvorska pitanja Isa Karak izjavio je da je Isavi počeo štrajk u avgustu i da je od tada izgubio 35 kilograma, da ima bolove u bubregu i da je izgubio osećaj u delovima desne strane tela.

Karak je rekao da četiri zatvorenika štrajkuje glađu.

Više stotine palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima je prošle godine učestvovalo u štrajku glađu koji je završen sporazumom s Izraelom.

Isavi je osuđen na 26 godina zatvora zbog terorističkih aktivnosti, ali je 2011. godine pušten u okviru razmene zarobljenika kojom je oslobođen jedan izraelski vojnik, zarobljen u Gazi.

Kasnije je, međutim, ponovo uhapšen zbog kršenja uslovne kazne.

Palestinski predsednik Mahmud Abas se nenajavljeno pojavio na jednom od protesta za zatvorenike, blizu Ramale, i tom prilikom rekao da će pitanje zatvorenika biti jedna od glavnih tema na sastancima s predsednikom SAD Barakom Obamom koji bi trebalo da poseti region sledećeg meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: