Život

Sreda, 30.06.2010.

12:24

Nekoliko (ne)poznatih stvari o Nadeždi Petrović

Umetnička galerija "Nadežda Petrović" u Čačku ove godine organizuje 25. Memorijal "Nadežda Petrović" i obeležava 50 godina njegovog trajanja. Program počinje 15. maja dokumentarnom izložbom o samoj manifestaciji. Ovogodišnji Memorijal, inspirisan umetničkim i društvenim angažmanom slikarke, biće održan od 18. septembra do 1. novembra.

Pripremila: Biljana Mišić
Foto: Ljubaznošću umetničke galerije "Nadežda Petrović"
Izvor: magazin "Elle dekor"

Izvor: B92

Default images

Nadežda je rođena u Čačku 1873. u uglednoj srpskoj građanskoj porodici.
Otac Dimitrije bio je narodni poslanik i predsednik poreske uprave. Njena majka Mileva, sestričina Svetozara Miletića, bila je izuzetno obrazovana žena za ondašnje prilike u Srbiji.

Dolazak u Beograd 1884. značio je prekretnicu u životu slikarke.
Porodična kuća u nekadašnjoj Ratarskoj, danas ulici Kraljice Marije u Beogradu, odisala je specifičnom atmosferom u kojoj se razvijala mlada umetnica. Kuća i svi predmeti u njoj, među kojima i primerak najstarijeg srpskog bukvara i violina izrađena u radionici Gvarneri, stradali su u bombardovanju 1941.

Umetničko obrazovanje Nadežda je sticala kod vodećih domaćih i stranih umetnika.
Nakon školovanja u ateljeu Đorđa Krstića i školi Kirila Kutlika, nastavila ga je u Minhenu u ateljeu Antona Ažbea, čiji je učenik bio i Vasilij Kandinski, jedan od najznačajnijih apstraktnih umetnika XX veka.

Njena prva izložba održana u Beogradu 1900. propraćena je oprečnim mišljenjima javnosti.
Kritičar Pera Odavić pisao je o njenim slikama: "Zar posle rada na akademiji gospođica ne nađe boljih uzora sebi no impresionističke radove, to bolesno i trulo shvatanje..."

Patriotizam i društvenu angažovanost Nadežda je iskazivala kroz sve oblasti svog rada.
Svojim delovanjem je prvi put pokrenula pitanja rodne i socijalne ravnopravnosti. Političke stavove iskazivala je držeći vatrene patriotske govore s balkona Narodnog pozorišta. S Branislavom Nušićem je 1903. osnovala „Kolo srpskih sestara“ u sali Kolarčeve zadužbine, organizujući do tada najveći ženski skup u Srbiji. Zbog angažovanja na zbližavanju južnoslovenskih naroda dobila je nadimak „jugoslovenska nada“.

Bila je jedan od inicijatora i osnivača društva „Lada“.
Njenim zalaganjem organizovana je Prva jugoslovenska izložba 1904, u Kapetan Mišinom zdanju i osnovana Prva jugoslovenska umetnička kolonija u Sićevu.
Boravak u Parizu 1910. iskoristila je za upoznavanje s avangardnim umetničkim tokovima.
Susreti s Matisom i Pikasom, kao i izlaganje na Jesenjem pariskom salonu, uticali su na stvaranje njenog ličnog stila, prepoznatljivog na slikama iz takozvanog "pariskog perioda": "Most na Seni", "Bulonjska šuma", "Notr Dam", "Plaža u Bretanji"...

U Beogradu je 1912. godine osnovala sopstvenu slikarsku školu.
Taj period njenog rada obeležen je slikama "ratnog perioda", u kom su nastala dela: "Prizren", "Gračanica", "Kosovski božuri", "Dušanov most", "Vezirov most", "Ruševine" i "Valjevska bolnica".

Rat je Nadeždi doneo mnoge gubitke, pre svega lične.
Period Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata provodi kao dobrovoljna bolničarka na frontu. Njena tragična smrt u ratu, a ne za štafelajem, učinili su je heroinom modernog doba. U njenu čast podignuti su spomenici u gradovima za koje je bila vezana ličnim i umetničkim razlozima – u Čačku, Beogradu i Sićevu.

Lik Nadežde Petrović, kao simbol društvene angažovanosti, patriotizma i umetničke svestranosti, od 2001. nalazi se na novčanici od dvesta dinara.
Prikaz njenog lika kao slikarke i bolničake, zajedno sa obrisima manastira Gračanica i slikarskom četkicom, predstavljao je prvu pojavu ženskog lika u modernoj istoriji domaće monete.

Memorijal "Nadežda Petrović" je najstarija likovna manifestacija u Srbiji i širem regionu.
Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ smeštena je u zgradi koja je, u vreme kada se Nadežda vatreno borila za „prava ženskinja“, izgrađena doborvoljnim prilozima čačanskih gospođa za „žensku školu“. Galerija i Memorijal već pola veka neguju i razvijaju od Nadežde nasleđene umetničke i životne principe.

"Reformatori u svakom slučaju gledaju preko ljudi i bregova, gledaju vekove koji se nalaze pred njima, imajući za podlogu vekove koji su ostali za njima". - Nadežda Petrović

MAGAZIN ELLE DEKOR U NOVOM BROJU DONOSI:

Ekskluzivno:
Tajne doma Tricie Guild

Savršeni komadi nameštaja za vaš dom

Sve tajne jednostavnog dekora

Savršene ideje i inspiracija za poklone

Vruć letnji šoping

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: