Sreda, 05.11.2008.

23:25

ETA preuzela odgovornost za napade

Baskijska separatistička organizacija ETA preuzela je odgovornost za 10 bombaških napada, uključujući napad u kome je ubijen jedan vojnik.

Izvor: Beta

Default images

ETA je navela da će nastaviti svoju kampanju sve dok baskijska prava ne budu priznata. "Otpor će biti nastavljen sve dok ne budu priznata i budu bila poštovana prava baskijske države", navela je ta grupa u saopštenju koje je poslala baskijskim novinama Gara.

ETA je u saopštenju navela 10 napada koji su njeno delo, uključujući i poslednji, koji se desio 30. oktobra kada je u eksploziji automobila-bombe na parkingu na univerzitetu u regionu Navare lakše povređeno 17 ljudi.

Ta organizacija je preuzela odgovornost i za napad od 22. septembra, kada je uništen deo vojnih baraka u severnom gradu Santoni i ubijen španski vojnik Luis Konde.

Španska vlada je prekinula mirovne pregovore sa ETA, pošto je ta grupa u decembru 2006. digla u vazduh parking na madridskom aerodromu, kada je dvoje ljudi poginulo.

Takođe je preduzela oštre mere i zabranila partije optužene za povezanost sa tom gerilskom grupom.

ETA je saopštila da su prethodne španske vlade pokušale i nisu uspele da obuzdaju njenu oružanu borbu, time što su pritvarale njene članove i zabranjivale političke partije.

Jedino rešenje je bilo da "se izgradi demokratski okvir baziran na samoopredeljenju", zaključuje se u saopštenju baskijske separatističke organizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: