Info

Utorak, 15.07.2008.

14:49

Sabor:Zakon o ravnopravnosti polova

Hrvatski sabor usvojio je danas novi zakon o ravnopravnosti polova.

Izvor: Tanjug

Default images

Hrvatski sabor usvojio je danas novi zakon o ravnopravnosti polova kojim se zabranjuje polna diskriminacija u javnom i političkom životu.

Diskriminacija je zabranjena prilikom zapošljavanja, u obrazovanju, medijima i drugim delatnostima, a za kršenje zakona prvi put su predviđene i kazne.

Zakonom se uvode obavezni nazivi radnih mesta u oba roda, rodno uravnotežene zastupljenosti prilikom predlaganja izbornih lista za izbore na svim nivoima, a određuje se i da je u odnosu na pol, nepoželjna zastupljenost manja od 40 odsto.

Ta se razmera odnosi na političke organe, a vlada, koja je predlagač zakona, očekuje da će se puna ravnoteža u političkim organima postići u periodu od tri izborna ciklusa od donošenja zakona.

Zabranjuje se diskriminacija žena na radu, a prilikom zapošljavanja one ne smeju biti pitane o bračnom statusu kao i da li nameravaju da imaju decu.

Zakon predviđa uklanjanje rodnih stereotipa iz školskih udžbenika i medija, a centralni organ za sprovođenje zakona biće ured ombudsmana za ravnopravnost polova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: