Srbija

Ponedeljak, 19.04.2021.

16:29

Odbor za finansije usvojio svih 12 zakonskih predloga

Svih 12 predloga i izmena zakona iz oblasti Ministarstva finansija usvojeno je danas.

Izvor: Tanjug

Odbor za finansije usvojio svih 12 zakonskih predloga
Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Usvojili su ih članovi Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, a predloženo je i da poslanici Narodne skupštine podrže predložene zakone.

Ministar finansija Siniša Mali naveo je da je reč o Predlogu zakona o izmenama zakona o budžetu za 2021. godinu, Predlogu zakona o privremenom registru punoletnih državljana Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć, Predlogu zakona o izmenama zakona o utvrđivanju garantne šeme, kao i Predlog zakona o potvrđivanju druge garantne šme.

Među predloženim zakonima su i Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o porezu na dohodak građana i Predlog zakona o dopuni zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

Mali je istakao da je među zakonima i Predlog zakona o elektronskom fakturisanju koji se, navodi, nadovezuje na Zakon o fiskalizaciji.

Navodi da on predviđa da od januara 2022. godine počne postepeno uvođenje elektronskih faktura u celu našu privredu.

"Ovo je korak napred u borbi protiv sive ekonomije", naglasio je Mali.

Dodao je da će se pred poslanicima naći i Predlog zakona o izmeni zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama.

Mali je kao veoma važnu zakonsku izmenu naveo Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o osiguranju, kojim će, kako kaže, biti regulisan društveni kapital u osiguravajućim društvima Dunav Re i Triglav osiguranje.

Predložena je i izmena Zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Kine o uzajamnom priznavanju programa AEO, a koji će, objašnjava Mali, doprineti dodatnom jačanju veze sa Kinom i pojednostavljenju carinskih postupaka.

Zatim, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o podsticanju investicija između Srbije i SAD, koji je, kaže Mali, jedan od preduslova početka realizacije DFC-ove garantne šeme od milijardu dolara.

I poslednji predlog zakona je o potvrđivanju Aneksa 1 Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Francuske o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Srbiji.

Mali podseća da se taj sporazum odnosi na ulaganje u izgradnju metroa u Beogradu i unapređenje našeg energetskog prenosnog sistema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

7 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: