Turizam: Kako zaraditi više

Ministarstvo turizma pohvalilo se posetom 165.000 stranih turista i zaradom od 116 miliona dolara u prvoj polovini ove godine. Zbog sve većeg interesovanja stranaca za banje u Srbiji i za Zlatibor, Vlada Srbije uložiće sredstva za poboljšanje ponude. Osnovni nedostaci turizma u Srbiji su malo hotela i nesređeni putevi.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.07.2006.

15:00

Default images

Srbija nema more, pa, dok je još bila deo SFRJ, nije bila turistički razvijena. Kako potražnja za seoskim i ekološkim turizmom u svetu raste, tako i Srbija postaje sve atraktivnija turistička destinacija. Svake godine broj stranih turista je veći, ali smeštajni kapaciteti nisu dovoljni. Neophodno je srediti puteve i izgraditi nove hotele.

Ljiljana Čerović iz Turističke organizacije Srbije kaže da na pristojan nivo treba dovesti sadašnje kapacitete. "Niču brojni mali privatni hoteli, ali veliki hoteli čekaju na privatizaciju, pa zato nema interesa u pojedinim turističkim mestima za njihovu obnovu", kaže ona.

Netaknuta priroda, kajmak, pršuta i rakija najviše privlače strane goste. Trenutno najviše stranaca boravi na Zlatiboru. Slobodnih mesta na Zlatiboru za sada ima dovoljno, a to su uglavnom sobe i apartmani s četiri zvezdice. Desetak hotela na Zlatibotu trenutno je u renoviranju, pa će sledeće sezone moći da prime više turista.

Arsen Đurić, direktor Turističke organizacije Zlatibora, kaže kako opština Čajetina i Zlatibor prednjače u Srbiji kada je reč o seoskom turizmu. "U šest sela imamo formirana turistička društva, imamo više od 500 ležajeva i trudimo se da im pomognemo u boljoj propagandi", kaže Đurić.

Pedesetak stranih turističkih agencija svojim klijentima već nude obilazak Srbije.

Prema nekim računicama, Srbija će za 10 godina od turizma zarađivati dve milijarde dolara godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: