Petak, 23.02.2024.

23:09

Bajden i Meloni se sastaju 1. marta

Predsednik SAD Džozef Bajden primiće italijansku premijerku Đorđu Meloni sledeće nedelje u Vašingtonu.

Izvor: Beta

Bajden i Meloni se sastaju 1. marta
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

To je saopštila večeras Bela kuća, navodeći čitav niz diplomatskih pitanja na dnevnom redu.

Bajden i Đorđa Meloni će 1. marta razgovarati o "posvećenosti kontinuiranoj podršci Ukrajini", situaciji na Bliskom istoku i Grupi sedam industrijski najrazvijenijih zemlja sveta (G7), koja trenutno predsedava Italija, kao i o Kini, navodi se u saopštenju Bajdenove administracije.

Američki predsednik je već primio italijansku premijerku u julu prošle godine.

Bajden, 81-godišnji demokrata bio je javno zabrinut u jesen 2022. zbog dolaska na vlast u Italiji krajnje desničarske stranke Đorđe Meloni.

Ali se Italija pokazala kao jak evropski saveznik u podršci Ukrajini, uprkos prisustvu ličnosti kao što je suverenista Mateo Salvini (Matteo), koji je kritikovan zbog svojih veza sa strankom ruskog predsednika Vladimira Putina.

Američke vlasti žele da spreče Italiju da se previše približi Kini.

Sastanak u Beloj kući mora, između ostalog, da bude fokusiran na potrebu za "bliskom transatlantskom koordinacijom u odnosu na Kinu", navodi se u saopštenju američke administracije.

Italija se u decembru povukla iz sporazuma sa Kinom o "Novom putu svile", četiri godine nakon što mu se pridružila, što je izazvalo nezadovoljstvo Pekinga.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

13 h

Podeli: