Ponedeljak, 15.01.2024.

11:39

Spremni su na rat sa Amerikom

Huti rekli da su jemenske snage "potpuno spremne da uđu u direktan i sveobuhvatan rat sa Velikim Satanom da bi odbranile Palestinu".

Izvor: B92, Tanjug

Spremni su na rat sa Amerikom
Shutterstock/Melnikov Dmitriy

To se odnosilo na Sjedinjene Države i njihove saveznike.

"Poručujemo Amerikancima da će vaše akcije protiv Jemena biti poražene i suočićemo vas svom snagom. Nakon ove agresije, Jemen će se pretvoriti u groblje Amerikanaca i oni će napustiti region u poniženju", dodaju mediji.

Potom se oglasio glavni pregovarač militantne grupe, Mohamed Abdulsalam, koji je izjavio da se stav te militantne grupe o ratu u Gazi nije promenio nakon američko-britanskih udara na Jemen.

On je poručio da ce Huti nastaviti sa napadima na brodove koji idu ka Izraelu. "Napadi za sprečavanje izraelskih brodova ili onih koji idu ka lukama okupirane Palestine ce se nastaviti", rekao je Abdulsalam za Rojters.

Prema njegovim rečima, zahtevi grupe i dalje se odnose na prekid izraelskih napada na Gazu i omogućavanje da humanitarna pomoć stigne na sever i jug Pojasa Gaze.

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je danas da Velika Britanija "neće oklevati" da preduzme dalje mere protiv Huta kako bi zaštitila britansku bezbednost u Crvenom moru, prenosi BBC.

"Suočili smo se sa eskalirajucim nizom napada Huta na komercijalne brodove, uključujuci napad na ratni brod Kraljevske mornarice", rekao je on i dodao da je to "neprihvatljivo".

Sunak je rekao da je vojna akcija koju je Velika Britanija preduzela prošle nedelje bila "poslednje sredstvo" dizajnirano da "deeskalira tenzije u regionu" i "vrati stabilnost".

Sunak ce se kasnije danas obratiti poslanicima o američko-britanskim udarima u Jemenu, koji su pokrenuti tokom vikenda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

22 h

Podeli: