"Bežite u skloništa"; Ispalili su projektil: Severna Koreja je započela rat?

Čini se da je Severna Koreja ispalila projektil ka Japanu.

Izvor: B92

Utorak, 21.11.2023.

15:30

Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File

Japanska vlada izdala je u utorak hitno upozorenje za stanovnike na jugu da nađu zaklon od moguće pretnje severnokorejskog projektila.

Japan je preko svog sistema za emitovanje J-Alert saopštio da je Severna Koreja ispalila projektil, poslavši upozorenje stanovnicima južne prefekture Okinave.

Severna Koreja je ranije tokom dana obavestila Japan da planira lansiranje satelita, što bi, kako su Tokio i Seul rekli, mogao da bude treći pokušaj da se špijunski satelit postavi u orbitu, čime se krše rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Kancelarija japanskog premijera Fumija Kišide ranije je saopštila da je uputila "snažan zahtev" za Severnu Koreju da zaustavi pripreme za lansiranje, dok se Japan pripremao za "nepredviđene okolnosti" u saradnji sa Sjedinjenim Državama i Južnom Korejom.

"Čak i ako je svrha lansiranje satelita, korišćenje tehnologije balističkih projektila predstavlja kršenje niza rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Ovo je takođe veliki problem nacionalne bezbednosti", rekao je Kišida.

Lansiranje bi bilo prvo otkako je severnokorejski lider Kim Džong Un u septembru imao retko putovanje u inostranstvo i obišao najmoderniji ruski svemirski centar za lansiranje, gde je predsednik Vladimir Putin obećao da će pomoći Pjongjangu u izgradnji satelita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: